bride poses for photos in wedding dress and wreath

Accessoires voor de bruid

Onder bruidsaccessoires vallen o.a. lingerie, kousen of panty’s, het kousenbandje, bruidsschoenen, tasje, handschoenen, accessoires voor het haar en sieraden.

Het uitzoeken van de bruidsaccessoires lijkt soms nog meer tijd te kosten dan het uitzoeken van de bruidsjapon. Dat komt niet alleen omdat de accessoires heel belangrijk zijn en één en dezelfde japon een totaal andere ‘look’ kunnen geven, maar ook omdat ze perfect op de japon en op elkaar afgestemd moeten worden.

Alleen dan kom je tot een zo perfect mogelijke totaalbeeld. En dat totaalbeeld wordt nog mooier als de kleding wordt afgestemd op het kleurthema, de sfeer waarin de bruiloft wordt gevierd, het jaargetijde en de locatie waar jullie verblijven.


Bruidslingerie:

Bruidslingerie is niet alleen belangrijk voor de huwelijksnacht, maar -belangrijker nog- kan er ook voor zorgen dat je met zorg uitgezochte trouwjurk nog mooier zit. Over de aankoop van bruidslingerie moet je dus niet te licht denken: het is een essentieel onderdeel van je bruidslook! Lees er hier elders op deze site nog veel meer over…


Kousen of panty’s

De voorkeur voor kousen of panty’s is heel persoonlijk, waarbij echter de keuze van de japon wel in het achterhoofd gehouden moet worden, zodat er geen afscheidingen te zien zijn. Van het grootste belang is dat de kousen of panty’s als gegoten zitten. Te strakke of te korte panty’s of kousen gaan afzakken en/of knellen. Te grote of te wijde panty’s of kousen geven een rommelig geheel op het been te zien.

De kleur kan het beste zoveel mogelijk aan de kleur van de japon aangepast worden. Het materiaal kan van invloed zijn op draagcomfort van de schoenen. Een ragfijne gladde panty kan er de oorzaak van zijn dat de schoenen slippen. Loop daarom ruim van tevoren je schoenen uit met een paar panty’s of kousen die je ook op de trouwdag wilt dragen. Blijven de schoenen slippen dan kan er eventueel nog een aanpassing in worden aangebracht. tot slot geven wij – wellicht geheel ten overvloede – nog het advies om altijd een reserve paar panty’s of kousen mee te nemen. Je weet immers maar nooit!

Kousenbandjes

In vroeger tijden was de kousenband een noodzakelijk kwaad om de kousen op hun plaats te houden. Tegenwoordig is het veel eerder een pikant detail. Ze zijn te koop in verschillende materialen en kleuren, al of niet versierd met bloemetjes, hartjes, kant of andere applicaties.

Met de kousenband kun je meteen een heel oud gebruik in ere herstellen. Namelijk deze: aan het einde van de avond verwijdert de kersverse echtgenoot de kousenband van het been van zijn vrouw en werpt deze – zonder te kijken – tussen de ongehuwde heren van het gezelschap. Het lot van degene die hem vangt, is bezegeld, want hij zal de volgende bruidegom zijn.

Bruidstasjes

Ook op je trouwdag zul je wat persoonlijke spulletjes, als een zakdoekje en wat make-up, onder handbereik bij je willen hebben. Een onontbeerlijke accessoire is dan ook een tasje. Het meest praktische zal een tasje zijn waar je nagenoeg geen last van hebt, zoals een tasje aan een polsbandje. In sommige gevallen zal het tasje direct bij de bruidsjapon horen en van hetzelfde materiaal gemaakt zijn. Is dit niet het geval dan is er toch een vrij grote keuze in zowel model, materiaal en kleur. Het mooiste is het in dat geval als het tasje is aangepast aan de andere accessoires als schoenen en handschoenen.

Handschoenen

De keuze is groot en handschoenen voegen iets toe aan de japon en zijn daarom nog steeds erg populair bij bruiden. Vooral bij japonnen met korte mouw geven handschoenen vaak extra cachet aan de japon. Tijdens de huwelijksdag worden de handschoenen pas uitgetrokken bij het aanschuiven van de ring. Mooie of opvallende handschoenen kunnen een echte ‘eyecatcher’ zijn.

Petticoat of hoepel

Sommige japonnen vragen om een hoepel of een petticoat zodat de rok mooier valt. De hoepel bestaat meestal uit een gladde, van soepele stof gemaakte onderrok, waarin aan de onderkant een hoepel gezet is. Let er bij een hoepel op dat hij niet van een te stijf materiaal gemaakt is, omdat de japon anders bij het zitten naar voren of omhoog komt.

Een petticoat bestaat meestal uit meerdere lagen, die al vanaf de taille of de heup over elkaar heen vallen en een wijd uitlopend effect teweegbrengen. Het hangt van de japon af of de petticoat, al dan niet met een prachtig bewerkte rand, net onder de japon uit moet komen of niet.

Let er op dat een japon door de petticoat of hoepel iets korter kan vallen. Bij een korte japon kan een petticoat in een contrasterende kleur trouwens een heel verrassend beeld te zien geven.
In de meeste bruidsmodespeciaalzaken kun je terecht voor een hoepel of petticoat en zij kunnen je perfect adviseren wat het beste bij jouw japon past.

Bruidssieraden

Opvallend of juist niet, bruidssieraden zijn een onmisbaar onderdeel van de bruidsoutfit. Misschien heb je sieraden die je heel dierbaar zijn en die je beslist op je trouwdag wilt dragen of misschien heb je van je aanstaande echtgenoot een bruidssieraden set gekregen. Dan is de keuze snel gemaakt. Is dit niet het geval dan wordt de keuze was moeilijker.

Je kunt voor deze sieraden terecht bij de juwelier. Maar wil je speciale sieraden die je alleen voor op je trouwdag zal dragen, dan zul je in de meeste gevallen ook kunnen slagen bij de bruidsmode speciaalzaken.

Uiteraard ben je geheel vrij in je keuze, maar toch zal het voor een deel afhangen van de japon die je gekozen hebt. Bij een hoog gesloten japon kan een grove ketting al snel wat ‘overdone’ staan en bij een off-shoulder of strapless japon kan een heel fijn kettinkje wat iel staan. Het wel of niet dragen van een armband hangt er mede vanaf of je een japon draagt met lange of korte mouwen en of je wel of geen handschoenen wilt dragen.

Bij een japon met korte of zonder mouw mag de armband best wat opvallender zijn dan bij een lange mouw en als je handschoenen wilt dragen, dan moet de armband eronder of juist er overheen gedragen kunnen worden. Ook bij de keuze van de oorbellen zul je met het model van de japon rekening moeten houden. Lange oorbellen staan prachtig, maar bij een japon met een hoge opstaande kraag draagt het misschien niet zo comfortabel en kun je beter kiezen voor oorknoppen.

Bruidsschoenen

Hoewel de schoen in eerste instantie voor sommigen een beetje het stiefkindje van de outfit is, vormt hij er toch een heel wezenlijk onderdeel va. Immers een spierwitte schoen onder een offwhite japon of andersom kunnen echt afbreuk doen aan het totaalbeeld. Ook een matte schoen onder een glimmende japon of een glimmende schoen onder een matte japon levert geen mooi plaatje op.

Bij een aantal bruidsmodezaken hebben ze een speciale schoenenafdeling. Dit werkt ideaal, want dan kun je onder de door jou gekozen japon meteen een aantal schoenen passen om een idee te krijgen van wat wel en wat niet mooi staat. Is dit niet het geval of kun je in de bruidsmodezaak niet slagen voor de juiste schoenen, dan geven wij het advies om een staaltje van de stof van de japon mee te nemen als je op schoenenjacht gaat.

Contrasterende kleur

Kun je helemaal niet slagen voor schoenen van het juiste materiaal en de juiste kleur, dan kun je ook nog denken aan schoenen in een contrasterende kleur. Het lijkt misschien wat gewaagd, maar als je er ook de andere accessoires, zoals handschoenen en een tas, aan aanpast, kan er een heel elegante en verrassende combinatie ontstaan. Ook zijn er schoenfabrikanten die er in gespecialiseerd zijn om perfect passende bruidsschoenen te maken met behulp van een stuk stof van de japon of schoenen in precies dezelfde kleur te verven als die van de japon.

Bruidsschoenen zijn er in veel verschillende modellen, variërend van gladde pumps tot al dan niet druk bewerkte modellen met een geborduurde voor- zij en/of achterkant, versierd met strikken, parels of pailletjes. Schoenen met wreefband, opengewerkte schoenen of bruidslaarsjes. Maar het allerbelangrijkste blijft het nog altijd om de schoen goed af te stemmen op de japon. Bij een japon met strikken past heel goed een schoen met een zelfde strikje. Maar is de japon heel druk bewerkt, dan kun je misschien beter kiezen voor een gladde schoen.

Model van schoen

Toch is de kleur en het materiaal niet het enige dat van belang is. Ook het model speelt een belangrijke rol. Heb je een vrij grote schoenmaat dan kun je beter niet kiezen voor een gladde platte pump omdat dit de voeten nog groter doet lijken. Een eleganter effect wordt in dit geval verkregen door een – bewerkte – schoen met een hakje. Ook kan de schoen een eventueel lengteverschil tussen jou en de bruidegom te camoufleren. En dan misschien wel het belangrijkste: de schoenen moeten lekker lopen. Een trouwdag is meestal lang en je moet veel zitten, lopen, staan en wellicht ook dansen. Daardoor kunnen je voeten gemakkelijk wat opzetten.

Schoenen die ’s morgens al wat strak zitten, kunnen in de loop van de dag dan een ware kwelling worden. Je kunt ze eventueel tijdens het diner stiekem even uitdoen, maar daarna zullen ze toch weer aan moeten en dan blijkt meestal dat het er niet beter op is geworden. Maar ook het tegenovergestelde is niet prettig, want door slippende schoenen zul je wat krampachtig gaan lopen en kunnen er blaren ontstaan en dat is ook niet de bedoeling. Pas daarom de schoenen goed door en doe dit bijvoorbeeld ook nog een keer na een dag winkelen.

Panty of kousen

Trek als het enigszins mogelijk is een zelfde soort panty of kousen aan als die je van plan bent op je trouwdag te gaan dragen. Het minieme verschil in dikte of materiaal kan heel veel uitmaken. Zijden kousen bijvoorbeeld zijn van een zeer glad materiaal, waardoor iets te grote schoenen nog makkelijker uit kunnen slippen. Loop daarom je schoenen ruim van tevoren goed in, uiteraard op een ondergrond waarop je schoenen niet kunnen beschadigen. Hierdoor kan men bij de speciaalzaak of schoenmaker, indien nodig, nog een kleine aanpassing kan doen.

Tip: Voeg een grappig accent toe aan je bruidsschoenen en kies voor schoenstickers!

Hoofdtooien

Over dit onderwerp worden in een bruidszaak meestal nogal wat vragen gesteld door bruiden. Dat is niet zo verwonderlijk. Zeker die als je bedenkt dat de meesten van ons in het dagelijks leven niet veel verder komen dan een enkele keer een hoedje, sierspeld of diadeem.

Voor de huwelijksdag is dat echter iets heel anders. Een bruidsjapon vraagt door zijn specifieke uiterlijk als het ware om wat extra aandacht in de vorm van bruidsaccessoires.

Op het gebied van hoofdtooien zijn de mogelijkheden nagenoeg onbeperkt. Er gelden echter een aantal basisregels. De stof en kleur van de hoofdtooi moeten mooi combineren met de stof en de kleur van de japon.

Je zult zien dat als je hoofdtooien gaat passen, die de uitstraling van een japon geheel kunnen veranderen. Een japon, die gecombineerd met een sluiter een traditionele uitstraling heeft, wordt met een trendy hoedje opeens een modieuze outfit. Je kunt zo een beetje stoeien met de diverse mogelijkhedenen zo tot een geheel komen dat jou aanspreekt. Elders op deze site vind je nog veel meer informatie over kapsels en hoofdtooien.

 

Wedding Planet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *