Aftellijst

Het organiseren van de huwelijksdag: zelf of met hulp?

Het organiseren van de huwelijksdag: zelf of met hulp?

 

Aftellijstjes die jullie zullen helpen om zonder stress toe te leven naar de dag van jullie leven.

Aftellijst voor het bruidspaar

 

Willen jullie alles zelf regelen of ga je voor het grote gemak en huur je een wedding-planner? Steeds meer bruidsparen kiezen voor het laatste en laten (een deel van) het geregel liever aan een wedding-planner over. Kies je er voor om alles zelf te regelen, dan ga je een drukke tijd tegemoet. Maar ook een hele leuk!  En om te zorgen dat je niets vergeet, hebben we een uitgebreide checklist voor je gemaakt. Als je die hebt afgewerkt, kan eigenlijk niets een geweldige huwelijksdag meer in de weg staan!

 
 
Van 12 tot 6 maanden voor de huwelijksdag:
– Vaststellen van de huwelijksdag
– Plaats en tijdstip van de huwelijksvoltrekking bepalen 
– Het beschikbare budget bepalen
– Familie en vrienden op de hoogte stellen
– Vrije dagen regelen op je werk
– Bruidskleding uitzoeken     
– Gastenlijst opstellen
– Reserveren van kerk en stadhuis
– Reserveren restaurant of feestzaal
– In ondertrouw gaan
– Getuigen vragen
– Ceremoniemeester vragen
– Bruidskinderen vragen
– Fotograaf bespreken
– Huwelijksreis boeken
– Een voorlopig draaiboek draaien
     
4 maanden voor de huwelijksdag:
– Een bezoek brengen aan de notaris
– Trouwvervoer regelen
– Muziekverzorging regelen
– Eventueel danslessen nemen
– Draaiboek definitief maken
        
3 maanden voor de huwelijksdag:
– Verlanglijst maken
– Kleding bruidskinderen uitzoeken
– Afspraak maken met de kapper voor een proefkapsel
– Afspraak maken met de schoonheidsspecialist voor een proefmake-up
– Bruidssuite reserveren
– Paspoorten en visa controleren
– Reisverzekering afsluiten
– Indien de huwelijksreis naar een ver land gaat: de nodige vaccinaties regelen
  
2 maanden voor de huwelijksdag:
– Trouwkaarten bestellen
– Give-aways bestellen
– Bruidsboeket en corsages bespreken met de bloemist en eventueel al bestellen.
– Trouwringen uitzoeken
  
6 weken voor de huwelijksdag:
– trouwkaarten versturen en de respons goed bij houden
– definitieve tafelindeling maken

- Volgorde bruidsstoet bepalen

- Cadeaus uitzoeken voor iedereen die je helpt
– bruidstaart bestellen
– Ringkussentje regelen

2 weken voor de huwelijksdag
– Neem je draaiboek nog een keer helemaal door.

- Definitief aantal gasten doorgeven aan de locatie(s)

- Oefen met de bruidskinderen zodat ze precies weten wat ze moeten doen

– Maak de tafelschikking definitief

- De bruidskleding voor de zekerheid nog een keer passen

– Nalopen of alle accessoires compleet zijn
- Inlopen van de bruidsschoenen

- Rekening houden met een eventueel vrijgezellenfeest

– Ringen ophalen
– Eventueel naar de zonnebank
 
De laatste week:

- Alles nog een keer doorspreken met de ceremoniemeester/wedding-planner

– Bruidegom naar de kapper

– Tafelspeech schrijven

- De route naar het stadhuis en dergelijke bekijken of er nergens omleidingen of werkzaamheden zijn  

– Hoe wordt het weer, hebben we paraplu’s nodig?

- Noodtasje klaar maken, o.a. met extra panty’s, naald en draad etc.

– Alles al een beetje klaar leggen voor de huwelijksreis 

Nog één dag

- Zorg voor wat contant geld. Je weet nooit wanneer je iemand een fooitje wil geven

– Nagels lakken

- Alle kleding en accessoires  klaarleggen

– Op tijd naar bed De huwelijksdag: 

– De bruid gaat ’s morgens naar de schoonheidsspecialiste voor de make-up en pas daarna naar de kapper of de kapper en schoonheidsspecialiste komen naar de bruid

– Ringen mee nemen

- Genieten van alles wat je mee maakt!Na de huwelijksreis:

- Bedank-kaarten schrijven

Aftellijst voor de bruidegom

 

De trend dat de bruidegom actief mee helpt bij veel van wat er bij het organiseren van een bruiloft komt kijken, is al minimaal twee jaar aan de gang is.

Mede hierdoor geeft de bruidegom ook steeds meer geld uit. Dat zie je vooral aan zijn kleding. Waren er in het verleden bruiden die al blij waren dat hun geliefde niet in spijkerbroek voor het altaar verscheen, tegenwoordig wil een beetje modebewuste man qua kleding echt niet meer onderdoen voor zijn wederhelft. Niet voor niets zijn (de soms best wel dure) licht extravagante Italiaanse trouwkostuums uiterst gewild. Ook de schoenen van de bruidegom moeten opvallen en van goede kwaliteit zijn, net als de andere accessoires zoals een riem en de halsversiering. En er zijn tegenwoordig zelfs speciale ‘groomscakes’, oftewel bruidstaarten voor de bruidegom. Ook sieraden voor de grote dag, zoals manchetknopen of een dasspeld en een mooi horloge zijn huwelijkscadeaus die door de meeste bruidegommen uitermate gewaardeerd worden. En als het aankomt op het uitzoeken van het bruidsboeket, het trouwvervoer, de bruidssuite en de huwelijksreis, let de bruidegom bij voorkeur ook niet echt op de kosten. En mochten jullie nu denken dat deze ontwikkeling door de bruiden in spé met lede ogen wordt aangezien, dan hebben jullie het mis! Want de meeste bruiden waarderen de bemoeienissen van hun  bruidegom, zelfs als dat extra kosten met zich mee brengt, juist enorm! Gelukkig voor de meeste bruidsparen is de gemiddelde leeftijd waarop getrouwd wordt de laatste jaren behoorlijk gestegen en is er dus ook wel wat tijd geweest om te sparen voor de bruiloft. Dus… als het eenmaal zo ver is dan moet deze dag gevierd worden en mag het ook wat kosten!

En om de bruidegom te helpen bij de voorbereidingen, geven we ook deze checklist. Want met het plannen van het huwelijk breekt voor hem een hectische periode aan. En met deze checklist weet hij precies wat hem te doen staat qua voorbereidingen.

 12 maanden
- Bepaal samen waar jullie het jawoord willen geven en waar het huwelijksfeest moet plaatsvinden. Het lijkt misschien of je nog genoeg tijd hebt, maar de meest populaire locaties zijn al snel volgeboekt en dat geldt ook voor gewilde trouwdagen als vrijdag en zaterdag.

- Dit is ook het moment je vader, beste vriend of broer te vragen voor de eervolle taak als getuige of best man. Wanneer je dit op tijd vraagt is er nog genoeg tijd over wanneer je behoefte hebt aan advies of tips.

9 maanden

- Nu is de tijd aangebroken om het entertainment te boeken voor de trouwdag. Willen jullie een dj, band, een Elvis imitator of vuurspuwers voor de ingang van de locatie? Verzamel cd’s of (digitale) geluidsfragmenten die je samen met je aanstaande bruid kan beluisteren voordat je een definitieve beslissing neemt.

- Maak een voorlopige gastenlijst voor jouw kant van de familie, vrienden en kennissen. Wanneer je klaar bent met de lijst kun je deze naast de gastenlijst van de bruid leggen voor een globaal overzicht van het aantal gasten.

6 maanden

- Plan de huwelijksreis. Wanneer je de bruid wilt verrassen is het verstandig van te voren wel een beetje te pijlen waar zij juist wel en niet heen wil voor een ontspannende honeymoon. Controleer ook meteen de geldigheidsduur van jullie paspoorten!

- Ga op zoek naar het ultieme trouwvervoer. Ga jij voor een rode Ferrari, stretched limo of heb je meer met een chique oldtimer. Houd in al je enthousiasme wel rekening met de bruid. Met een pompeuze japon achter op de motor kan wat lastig zijn.

 3 maanden

- Regel slaapplaatsen voor gasten die uit het buitenland of van ver moeten komen en in de buurt willen overnachten.

- Bepaal wat jij draagt op de grote dag en ga op zoek naar mooie trouwkleding. Plan afspraken bij gespecialiseerde modezaken. Zo weet je in ieder geval zeker dat je goed advies krijgt en er op de trouwdag uitziet om door een ringetje te halen.

6 weken

- Breng een bezoek aan de schoonheidsspecialist en wanneer je wel een kleurtje kan gebruiken is dit het moment een zonnebankkuurtje te beginnen.

- Ga op zoek naar een perfect cadeau voor je getuigen en bruidjonkers. Vergeet niet dat zij ervoor zorgen dat jij er die dag perfect uitziet. De bruid verdient ook een mooi, persoonlijk en memorabel huwelijkscadeau.

1 maand

- Bereid een speech of dankwoord voor. Tijdens het diner ben jij als bruidegom de laatste die spreekt. Maar waar moet je op letten? Bedank beide ouders, belangrijke aanwezigen en andere gasten. Sta ook stil bij alles wat de ceremoniemeester voor jullie gedaan heeft. Maak oogcontact met alle aanwezigen en sluit de speech af met een toast op je geweldige bruid!

- Pas je trouwkostuum nogmaals. Wanneer er bepaalde dingen aangepast moeten worden is er de nog ruim de tijd alles in orde te maken voor de grote dag.

2 weken voor de bruiloft

- Ga naar de kapper voor een goed advies en laat je kapsel in de gewenste coupe knippen. Je geeft het jawoord toch prettiger met een fris geknipt koppie.

 - Loop je schoenen alvast in en schaf ondergoed aan voor de grote dag. Het geeft een goed gevoel te weten dat je wat moois onder je zorgvuldig uitgekozen kostuum draagt.

- Houd rekening met een plotselinge ‘ontvoering’ voor een geweldig vrijgezellenfeest of, in sommige gevallen, weekend. Natuurlijk wil je dit goed vieren, maar pas op met teveel drank.

 1 week voor de bruiloft

- Pak je koffer alvast in voor de huwelijksreis en controleer de tickets. En geef de bruid in ieder geval een hint wat betreft de kleding die zij op de honeymoonbestemming goed kan gebruiken.

1 dag voor de bruiloft

- Romantisch als je bent is het erg leuk de bruid te verrassen met een klein briefje dat zij tijdens het aankleedmoment of vlak voor de ceremonie of vindt!

- Leg je trouwkleding klaar en dubbelcheck de maten van alle verschillende onderdelen. Denk aan je accessoires als manchetknopen, (strop)das en schoenen.

- Geef de trouwringen aan een van de getuigen, zodat je zeker weet dat er op de trouwdag zelf niet wanhopig gezocht hoeft te worden.

Nog een paar laatste tips:

- Als je een lange trouwdag voor de boeg hebt of je bent iemand die veel transpireert, overweeg dan een reserve overhemd voor de avond achter de hand te houden. Kies voor een katoenen of linnen stof, daarin transpireer je minder (vocht wordt beter opgevangen) dan in een polyester overhemd.

- Het staat chique om bij een belangrijke gebeurtenis, en dat is een bruiloft toch, te kiezen voor een overhemd met manchetknopen. Hiervoor heb je nodig een overhemd met dubbele manchetten of een overhemd met enkele manchetten met knoopjes en gaatjes voor manchetknopen.

- Dan nog even welke kleur schoen het beste bij je kleur pak past: onder een wit/ivoor pak draag je een schoen in zachte kleuren, maar het dragen van cognac-kleurige schoenen en dito riem kan een verrassend effect geven. Bij een zwart pak draag je zwarte schoenen en bij een donkerbruin pak zit je met alle kleuren bruin goed. Zwarte schoenen onder een donkerbruin pak -of omgekeerd- zijn af te raden combinaties. Een grijs pak vraagt om schoenen in dezelfde kleur of mooie zwarte schoenen.