Het beste van twee werelden. Wanneer de bruid en bruidegom een andere afkomst hebben, dan kan er geprofiteerd worden van de beste tradities uit beide werelden.

Trouwen: het beste van twee werelden

Iedere cultuur heeft zo zijn eigen mooie tradities of leuke gebruiken, die overigens prima te mixen zijn met typische Nederlandse huwelijkstradities.

Echt hippe bruidsparen vieren hun bruiloft dus weliswaar op geheel eigen wijze, maar laten zich tevens inspireren door Turkse, Surinaamse, Marokkaanse, Chinese of andere buitenlandse tradities.


In dit artikel geven we wat voorbeelden van buitenlandse tradities. En wanneer je met iemand trouwt met een andere nationaliteit is er niets leuker dan de gewoontes en gebruiken van deze verschillende culturen te mixen tot een waar droomhuwelijk!

In de mix…

Met de groei van het aantal mensen met een andere dan de Nederlandse nationaliteit neemt ook het aantal gemixte bruiloften in Nederland toe.

Bij één op de drie huwelijken is de laatste jaren ten minste één allochtone partner betrokken. In ongeveer zes op de tien huwelijken was er sprake van een gemengde bruiloft. Surinamers trouwen relatief het vaakst met een autochtone partner, van de huwende Turken en Marokkanen koos ongeveer één op de acht voor een autochtone huwelijkspartner.
Bron: CBS

Wonen in het buitenland en trouwen in Nederland

Als je beide de Nederlandse nationaliteit bezit, in het buitenland woont en werkt en juist in Nederland wilt trouwen, kun je schriftelijk in ondertrouw gaan bij de gemeente Den Haag. Je kunt vervolgens zelf een gemeente uitkiezen waar je wilt trouwen. Je geeft de gemeente van je keuze door wanneer je in ondertrouw gaat. Neem voor meer informatie contact op met Dienst Burgerzaken Gemeente Den Haag: +31 70 353 28 11 / 31 34 / 29 09 / 28 82.

Trouwen in Nederland met een buitenlandse partner

Wanneer één van jullie de Nederlandse nationaliteit heeft kun je in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Je kunt bij de gemeente Den Haag huwelijksaangifte te doen (ook wel ondertrouw genoemd). De huwelijksaangifte kan schriftelijk met de gemeente Den Haag geregeld worden. Vervolgens kunnen jullie bij een gemeente naar keuze het huwelijk laten voltrekken.

Kijk voor meer informatie op http://www.minbuza.nl

Trouwen in het buitenland

Bij een huwelijk op jullie droombestemming of in het land waar jij of je partner geboren is komt het één en ander kijken. Het aanvragen van de benodigde documenten voor een huwelijk in het buitenland kan veel tijd in beslag nemen. Bovendien hebben deze papieren vaak een beperkte geldigheidsduur. De benodigde documenten verschillen per land, voor informatie kun je contact opnemen met het consulaat van jouw droombestemming. Zij kunnen aangeven welke documenten je moet overleggen om in het huwelijk te treden. Zie www.mfa.nl voor een overzicht van Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland.

Over het algemeen heeft de buitenlandse instantie de volgende documenten nodig:
– Paspoort.
– Een internationale geboorteakte (verkrijgbaar in de gemeente waar je bent geboren).
– Verklaring omtrent domicilie, nationaliteit en burgerlijke staat (met eventueel een uittreksel van de echtscheidingsakte of huwelijksakte met latere vermelding).

Grenzeloos verliefd

Het is aan te raden alle benodigde (huwelijks)documenten op tijd te regelen. Dit geldt zeker voor bruidsparen waarvan één van jullie niet in het bezit is van de Nederlandse nationaliteit, in het buitenland is geboren, in het buitenland heeft gewoond of in het buitenland gehuwd is geweest. Informeer tijdig welke documenten vereist zijn voor een huwelijk. Het kan namelijk soms een tijd duren voordat je in het bezit bent van de benodigde documenten.

China

De Chinese cultuur kent veel verschillende huwelijkstradities. De bekendste is dat de kleur rood in dit land symbool staat voor geluk! Veel bruiden dragen dan ook een rode japon. Een open rode paraplu boven het hoofd van de bruid is een typisch Chinees bijgeloof, ook de decoraties en kleine geldenvelopjes zijn rood.

Money, money, money Chinezen houden altijd rekening met de gemaakte kosten van het huwelijk. Dat betekent dat je bij het vieren van een Chinese bruiloft altijd over zal houden. Daarbij is het ook nog eens zo dat Chinese mannen vinden dat een bepaalde financiële zekerheid een vorm van liefde naar de vrouw toe is!

Tijdens de traditionele theeceremonie schenkt het aanstaande bruidspaar, zittend op de knieën) thee aan de ouders en andere familieleden die ouder zijn. Als dank voor de thee ontvangt het bruidspaar rode zakjes met geld en worden zij versierd met gouden sieraden.

Denk groot, want Chinese huwelijken zijn massaal. Het is heel normaal dat er enorm veel gasten uitgenodigd worden. Dat je het merendeel niet kent hoort erbij. Om alles in goede banen te leiden worden het diner (een belangrijk onderdeel dat vaak in een Chinees restaurant plaatsvindt) opgesplitst in bijvoorbeeld drie delen. Aan ronde tafels genieten de aanwezigen van een diner waarbij de maaltijd uit wel 9 tot 12 gangen bestaat, waarna er weer een nieuwe groep plaatsneemt.

Bruidsschat:

Deze traditie wordt gezien als dank van de bruidegom aan de ouders van de bruid. De hoogte van het bedrag komt tot stand middels onderhandelingen en kan wel oplopen tot tienduizenden euro’s. Tegenwoordig komt het geldbedrag dat het bruidspaar tijdens de theeceremonie ontvangt van de ouders van de bruid min of meer overeen met dit bedrag, waardoor niet alleen de symbolische functie van deze traditie steeds belangrijker wordt.

Cijfers:

In de Japanse en Chinese cultuur spelen cijfers een belangrijke rol. Het is goed om te weten dat het cijfer vier de dood symboliseert. Houd daar rekening mee en geef het aanstaande bruidspaar dus geen geschenken waarin het cijfer vier terug te vinden is. Alles met nummer negen (eeuwigheid), acht (rijkdom) en twee (harmonie) hebben een positieve uitwerking en zullen dan ook veelvuldig gebruikt worden.

Huwelijksnacht:

Een oude traditie is dat het bed van het bruidspaar door kinderen bestrooid wordt met pinda’s, sinaasappels en dadels. Dit ritueel zou zorgen voor veel geluk en nageslacht!

Turkije
Verloving:

Tijdens een Turkse verloving worden de ringen aan een lintje vastgemaakt, waarna het paar de ringen om elkaars vingers schuift. Het lintje wordt daarna doorgeknipt door een imam of familielid van het meisje. Op het moment dat het lintje is doorgeknipt, is het aanstaande bruidspaar verloofd.

De bruidsschat:

Deze traditie speelt nog steeds een belangrijke rol bij een Turks (islamitisch) huwelijk. De bruidsschat is niet voor de familie, maar voor de bruid zelf waarbij het meestal om geld, goud of vastgoed gaat. De hoogte van de bruidsschat wordt bepaald tijdens onderhandelingen tussen zowel de familie van de bruidegom als de bruid.

Steun & toeverlaat:

Tijdens de voorbereidingen en op de dagen van de bruiloft zelf komen er veel dingen op het bruidspaar af. Een pasgetrouwd stel biedt in zo’n geval hulp. De man zal de aanstaande bruidegom begeleiden en de vrouw zal de aanstaande bruid voorzien van handige tips. Ze zullen geen moment van elkaars zijde wijken, zelfs tijdens een bezoek aan de kapper, tijdens de zoektocht naar de perfecte schoenen of het voorproeven van de bruidstaart! Deze vrienden of kennissen van de familie geven steun en nemen ook op de grote dag een belangrijke plaats in.

Bruidskist:

Deze kist zit vol met vaak handgemaakte borduursels, versierde tafellakens, kleedjes en handdoeken. De bruidskist wordt naar oud gebruik uitgestald bij de bruid thuis. Een deel van de inhoud van de kist wordt als een geschenk aan de familieleden van de bruidegom geschonken.

Henna-feest:

Tijdens het Henna-feest vieren alle dames een feestje. Met veel muziek, dans en lekker eten wordt de bruid versierd met henna en wordt er tegelijkertijd stilgestaan bij het feit dat de bruid het ouderlijk huis gaat verlaten. De henna wordt aangebracht door de moeder, zussen, tantes en nichtjes van de bruidegom, die zich halverwege de avond bij het feest voegen.

Maagdelijkheid:

Het is heel belangrijk dat de bruid als maagd het huwelijk ingaat. Als teken van maagdelijkheid zal de vader van de bruid tijdens een ritueel een rood lint om haar middel knopen.

Geschenken:

Tegen het einde van de bruiloft is het tijd voor de cadeaus in de vorm van goud of geld. Alle sieraden worden meteen omgedaan en het geld wordt net als de kleine gouden muntjes bevestigd aan de trouwkleding van zowel de bruid als de bruidegom. Iemand met microfoon houdt nauwlettend en hardop in de gaten wie wat geeft. Handig, want zo weet je meteen wat je kunt teruggeven als iemand van de aanwezige gasten gaat trouwen!

Wie wordt het volgende bruidspaar:

Een leuke traditie is het schrijven van de namen op de onderkant van de schoenen van de vrijgezelle vriendinnen van de bruid. De bruidegom doet hetzelfde. Aan het einde van de bruiloft wordt er gekeken welke namen zijn weggeschuurd door het lopen. Zij zullen het volgende koppel zijn dat gaat trouwen.

Marokko
Goud:

In Marokko spelen juwelen een belangrijke rol in de huwelijkstraditie. Wanneer een man zijn toekomstige bruid ten huwelijk vraagt, gaat dit vaak gepaard met een bruidsschat die bestaat uit gouden sieraden.

Feest:

Een Marokkaanse bruiloft duurt vaak meerdere dagen waarbij er naar hartelust gedanst, gefeest en gepronkt wordt. Er worden op z’n minst 200 gasten uitgenodigd, waarbij het uitgangspunt is dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft. Marokkaanse bruiloften kosten over het algemeen dan ook veel geld.

Marokkaans eten en drinken:

Er zijn speciale Marokkaanse cateraars en traiteurs die worden ingehuurd om alle gasten te voorzien van de heerlijkste traditionele hapjes en drankjes. Eten is zowel in deze cultuur als in de Islam erg belangrijk. Alle gasten delen de vreugde met jou door samen te eten. De vleestajine (Marokkaans stoofgerecht) en couscous worden bij voorkeur geserveerd op grote glimmende schalen.

Hoe meer zielen hoe meer vreugd:

Iedereen is welkom is het credo voor Marokkaanse bruiloften. Buren, kleine neefjes en oudtantes: iedereen feest gezellig mee. En als je wordt uitgenodigd voor een Marokkaanse bruiloft is het heel normaal dat niet alleen jij, maar ook je hele familie meteen gevraagd wordt.

Man/vrouw

Om islamitische redenen worden de mannen en vrouwen van oudsher op de meeste bruiloftsfeesten van elkaar gescheiden. Maar de jongere generatie Marokkanen kiest steeds vaker voor een gezellige mix van mannelijke en vrouwelijke gasten.

Melk en dadels:

Bij binnenkomst wordt je traditioneel verwelkomd met melk en dadels. Volgens de Marokkaanse traditie eet je een oneven aantal dadels, waarna je beschermd bent tegen het boze oog.

3, 4 of 5 jurken?

De tweede dag van de bruiloft staat ook wel voor de officiële trouwdag. Eerst draagt de bruid een ‘gewone’ bruidsjapon, waarna het bruidspaar foto’s maakt en richting de feestlocatie vertrekt. Hier aangekomen wordt het bruidspaar, begeleid door traditionele muziek, getoond aan de gasten. De bruid en bruidegom zitten hiervoor op speciale koningsstoelen. Vervolgens kleed de bruid zich om en begint het ritueel weer van voor af aan. De bruid draagt hierbij gemiddeld 3 à 4 verschillende Marokkaanse japonnen!

Henna:

Op het Henna-feest voor de bruid worden de handen en voeten versierd met Henna. Tegenwoordig worden de meest mooie patronen aangebracht, maar traditioneel gezien moet de huid met klodders henna ingesmeerd worden die de typische oranje kleur teweegbrengen. De henna staat symbool voor het buiten de deur houden van kwade geesten.

Suriname

Hechte familiebanden: in Suriname is een bruiloft de aanleiding voor een groots feest. Surinamers staan bekend om hun hechte familiebanden en grote families. Een Surinaamse bruiloft kent dan ook veel genodigden. Van jong tot oud, iedereen is welkom!

Gastvrij:

Surinamers zijn gastvrij en zorgen dan ook voor veel eten, want iedereen mag een hapje mee prikken. Suriname kent veel verschillende bevolkingsgroepen en elke groep heeft z’n eigen favoriete gerecht. Bij de Creolen is Pom populair, onder de Javanen wordt Souto gereserveerd en bij de Hindoestanen Roti. De enorme hoeveelheden eten worden vaak in buffetvorm opgediend. De pasteitjes, gemarineerde kip en mini-bara’s uit de Surinaamse keuken zullen in ieder geval gretig aftrek vinden!

Dansen:

Muziek speelt een centrale rol tijdens een Surinaamse bruiloft. Er treden vaak live-bands op waarbij de versterkers soms best hard staan, maar zo kun je je in ieder geval niet vergissen in de locatie! Er wordt tot in de vroege uurtjes gedanst en dat zowel door de jonge nichtjes en neefjes als de oudere generatie.

Bruidskleding:

Er wordt veel aandacht besteed aan de soms zelfgemaakte (traditionele) trouwkleding die gedragen wordt. De kleding van de rest van de dames wordt hier qua stijl en kleur aan aangepast. Suriname bestaat uit verschillende culturen, waarbij iedere cultuur zo zijn eigen huwelijksgebruiken kent. Het Creoolse huwelijk wordt voornamelijk voltrokken bij Afro-Surinamers. Qua bruidskleding wordt er vaak een speciale ‘trouwkoto’ gedragen compleet met witte broderie en kant.

Exotisch bruidsboeket:

Surinaamse mensen houden van kleur. De bruidsboeketten bestaan vaak uit kleurige lokale bloemen zoals de Heleconia, bokkenpoten, chrysanten en orchideeën. Deze exotische bloemen kunnen ook prachtig staan bij een simpele trouwjapon! De verdere aankleding van de locatie zal voornamelijk ook uit bloemen bestaan.

Hoe lang? Een Surinaams-Javaanse of Hindustaanse bruiloft duurt meestal een aantal dagen. Terwijl de meeste Westerse en Surinaams-Creoolse huwelijken meestal maar een dag duren.

Felicitatiehoek:

Op een Surinaamse bruiloft vind je vaak in de buurt van de receptietafel een speciaal ingericht felicitatiehoekje. Hier kun je het bruidspaar geluk wensen en feliciteren met het huwelijk. Een speciale taarttafel vormt de eyecatcher op iedere trouwreceptie of –feest.

Drinken:

De oudere gasten drinken graag rum-cola of Surinaams Parbo-bier (Daar net zo bekend als Heineken hier is). Surinaamse kinderen zijn dol op de gekleurde blikjes fris. Speciale champagnebowl wordt vaak samen met de bruidstaart geserveerd.

Huwelijkspinata:

In Suriname is een feest pas een feest met het stukslaan van een piñata. De van papiermanche en karton gemaakte figuur wordt gevuld met geld, snoep en of kleine cadeaus waarna het geblinddoekte bruidspaar de piñata kapot mag proberen te slaan. Op een huwelijksfeest worden vaak champagneflessen, bruidstaarten of poppen die het bruidspaar voorstellen gebruikt als huwelijkspiñata.

Spanje

Als u wel eens op vakantie bent geweest in Spanje, dan weet u dat de Spaanse dagindeling er heel anders uitziet dan die van ons. Door het klimaat en door een andere levensopvatting. Een Spaanse trouwdag wijkt dan ook sterk af van een Nederlandse bruiloft.

De Ceremonie: als Spaanse gelovige trouw je in de kerk en daarmee ben je ook officieel voor de wet getrouwd. Als je niet in de kerk wilt trouwen, dan trouw je voor de rechtbank.

De gasten:

Je nodigt in Spanje bijna IEDEREEN uit voor je bruiloft: van je complete familie, vrienden en kennissen tot de buren, baas, collega’s en ouders van vrienden. Zowel voor de officiële ceremonie als voor het eten erna. Het is dus volkomen normaal met 100 mensen aan de ronde tafels aan te schuiven voor een van tevoren afgesproken menu. Dat menu bevat altijd wat ‘picar’, zoals gamba’s en calamares bijvoorbeeld. Daarnaast een voorgerecht, een hoofdgerecht (meestal een goed stuk vlees) en natuurlijk de bruidstaart. Als dessert.

De bruidstaart:

Het aansnijden van de taart is een waar spektakel. Daar wordt een zwaard voor uit de kast gehaald. Hiermee snijden bruid en bruidegom samen de bruidstaart van minstens drie verdiepingen aan.

De kousenband:

Die wordt in een heleboel stukjes geknipt en op een dienblad gelegd. Een paar vriendinnen gaan hiermee het hele gezelschap rond en alle dames kunnen een stukje kousenband van de bruid ‘kopen’. De heren doen hetzelfde met de stropdas van de bruidegom, maar dan voor de mannelijke bezoekers.

Geld:

Als cadeautje geef je meestal geld. Vaak houden de gevers rekening met de kosten van het eten en geven daarbovenop nog wat extra’s. Het is vrij normaal om bijvoorbeeld circa 50-60 euro te geven aan een collega die gaat trouwen.

Oostenrijk

Hier verloopt de trouwdag normaal gesproken als volgt:
Het bruidspaar trouwt in het gemeentehuis in het bijzijn van de naaste familie, getuigen en/of vrienden.
Daarna vindt de kerkelijke inzegening plaats (wanneer men voor de kerk wil trouwen). Alle gasten wachten het bruidspaar op. Wanneer het bruidspaar de kerk betreedt, volgen de andere gasten pas.
Foto’s worden na de kerkelijke inzegening of voor de plechtigheid in het gemeentehuis gemaakt. Dat is afhankelijk van wat het bruidspaar zelf wil.
Wanneer de mis voorbij is en het bruidspaar de kerk uit komt, wordt het door collega’s opgewacht die komen ‘osparn’. Zij versperren het bruidspaar de weg met een touw/slinger waaraan kleine cadeautjes hangen. Ook hebben zij een flesje schnaps bij zich, waaruit het bruidspaar een slok neemt.
Hierna volgt ‘Kaffee mit Kuchen’. Dit is te vergelijken met een receptie in Nederland. Iedereen kan komen feliciteren, krijgt koffie of thee en taart. Vaak is dit niet de bruidstaart, maar gewoon een stuk taart.

Geld ‘lenen’:

Rond 19:00 uur ontvangt het bruidspaar de gasten in het restaurant waar tevens het feest wordt gehouden. Iedereen die wordt uitgenodigd, eet mee. Je maakt hier geen verschil tussen dag- en avondgasten. Er wordt een welkomstdrankje aangeboden. Meestal wordt er geld gevraagd.

In dit geval spreekt men van een ‘Weisen-Hochzeit’. Dit komt voort uit een traditie van vroeger. Men ‘leent’ het bruidspaar in principe geld. Normaal is een bedrag van 120 euro per persoon. Als paar geef je meestal ca. 200 euro. Hierin zijn de kosten voor het eten, drinken, het meebetalen voor de band en de locatie plus het cadeau voor het bruidspaar verrekend. Soms wordt dit bedrag door een soort ceremoniemeester geteld en opgeschreven, zodat je precies weet van wie je wat hebt gekregen.
Na het ‘Weisen’ gaat iedereen aan tafel. Vaak volgt er een drie- tot viergangenmenu. Het bruidspaar opent tijdens of na het eten het feest met een openingsdans. Traditiegetrouw is dit een Weense Wals.

Nachtelijke snacks:

Rond middernacht krijgen de gasten nog een Schnitzel met aardappelsalade geserveerd.

Om een uur of 03:00 of 04:00 wordt de bruidstaart aangesneden. De muziek houdt rond deze tijd vaak op. Dit hangt er natuurlijk ook weer vanaf wat het bruidspaar met de band heeft afgesproken. Het feest is dan afgelopen wanneer de laatste gasten naar huis gaan.

Strooien:

Een typisch Zillertaals gebruik is ook het ‘strooien’ en de ‘bruid stelen’. Strooien wordt een dag voor de bruiloft gedaan. Er wordt stro vanaf het huis van de bruidegom naar zijn ex-vriendin gestuurd. Dit wordt stiekem en daarom vaak ’s nachts gedaan. Betrapt de politie je, dan moet je namelijk zelf alles opruimen.

De bruid stelen:

Tijdens het feest wordt de bruid door de getuige van de bruidegom ‘gestolen’. Dit gebeurt zodra ze haar bruidsboeket ergens laat liggen en dus niet meer in de hand heeft. Hij (het is eigenlijk altijd een man) neemt nog wat vrienden mee om te helpen. De bruid wordt meegenomen naar een café of bar niet al te ver van het feest vandaan. De getuige (meestal een vrouw) van de bruid gaat met vriendinnen de bruid zoeken. Wanneer ze de bruid hebben gevonden, betaalt zij al de drankjes die tot die tijd gedronken zijn. Vroeger kon het nogal een tijdje duren voordat de bruid werd gevonden werd. Tegenwoordig wordt vaak gezegd waarheen men gaat, zodat de getuige de bruid na uiterlijk een uur weer ophaalt en naar het feest terugbrengt.

En tot slot:
  • Traditie in Zweden: op de trouwdag doet de moeder een gouden munt in de rechter schoen van haar dochter, de bruid. Haar vader doet een zilveren in de linkerschoen. Zo krijgt zij een goed huwelijk!
  • De Griekse bruid doet een klontje suiker in haar handschoen, zodat haar huwelijk “zoet” zal zijn.
  • In Zwitserland wordt er op de trouwdag een dennenboom geplant, als symbool voor geluk en vruchtbaarheid.
  • De gist in de bruidstaart was volgens de Romeinen goed voor de vruchtbaarheid en de kruimels brachten de gasten ook nog eens geluk. Later is het een gewoonte geworden om – ook voor geluk – elkaar over de bruidstaart heen een kus te geven.
  • Acht is het geluksgetal in China, vandaar dat er een 8 gangenmaaltijd wordt geserveerd. Een van deze deze gangen is Noodles, die staan voor lang leven. De noodles moeten zo lang mogelijk zijn.
  • Afro-Amerikanen hebben de tradities om over een bezemstelel te springen, die geheel versierd is met bloemen. Deze traditie stamt uit de slavenij, toen men niet mocht trouwen.

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *