Trouwauto met een pas getrouwd stel als traditie

Bijzondere huwelijksdag tradities uit het buitenland

Een huwelijk is een gebeurtenis die over de hele wereld gevierd wordt. De vraag is alleen hoe?

Zo heeft de kleur rood voor de mensen in China een speciale betekenis, steekt men in Zwitserland een bloemenkrans in brand en wordt de kousenband van een bruid in Spanje in stukjes geknipt.

Als echte wereldburgers kunnen jullie natuurlijk ook gewoon enkele tradities bij elkaar voegen voor een huwelijk op jullie manier!

Finse traditie

In Finland is het lange tijd gebruikelijk geweest dat de bruid deur na deur langs ging en de cadeaus die zij dan ontving vervoerde in een kussensloop. Dit deed de bruid overigens niet alleen, ze werd tijdens deze tocht bijgestaan door een oudere getrouwde man, die symbool stond voor een lang en gelukkig huwelijk.

Verloven in Turkije

Tijdens een Turkse verloving worden de ringen aan een lintje vastgemaakt, waarna het paar de ringen om elkaars vingers schuift. Het lintje wordt daarna doorgeknipt door een imam of familielid van het meisje. Op het moment dat het lintje is doorgeknipt, is het aanstaande bruidspaar verloofd.

Hindu geluk

De meeste bruidsparen checken bij het ontwaken als eerste het weer op hun huwelijksdag. Niemand zit immers te wachten op een stortbui wanneer het tijd is voor de fotoreportage in het park of een tot in de puntjes voorbereide lunch in de kasteeltuin. Of toch wel? Volgens de Hindoestaanse traditie wordt regen op je trouwdag beschouwd als teken van geluk.

Relaxen in Egypte

Trouwen brengt vaak ook een hoop spanning met zich mee. De voorbereidingen kosten veel tijd, waarbij sommige bruiden zich zelfs op de dag zelf nog druk maken over de aankleding van de locatie, of de bruidstaart wel op tijd geleverd word en of ome Piet het wel naar zijn zin heeft. In Egypte snappen ze dit! Het is hier een traditie dat de familie van de bruid de eerste week na de bruiloft voor het eten zorgt, zodat het bruidspaar kan relaxen.

Bruidstaart uit Rome

Het verhaal gaat dat de traditie van de bruidstaart haar oorspong vindt bij de oude Romeinen. Tijdens huwelijksinzegeningen braken de geestelijken een stuk brood boven het hoofd van de kersverse bruid voor een lang en gelukkig huwelijk. In andere culturen lieten ze tarwe, bakmeel of cake op het hoofd van de bruid vallen. De kruimels brachten geluk en werden door de aanwezige gasten opgegeten. De Britten bakten vroeger mandjes van droge crackers die de gasten mee naar huis namen aan het einde van de dag. In de Middeleeuwen brachten de gasten kleine cakejes mee, die werden opgestapeld op een tafel. Volgens de traditie moesten de bruid en bruidegom elkaar over alle taartjes heen kussen. Uiteindelijk besloot een jonge bakker al deze cakejes te verzamelen en er glazuur overheen aan te brengen. En voila, de geboorte van de bruidstaart was een feit!

Bruidsjurk uit Azië

Kijk niet vreemd op als je in Azië iemand tegen komt in een jurk met geborduurde hijskranen erop. Als de mythe klopt zullen deze bruidsparen elkaar altijd trouw blijven gedurende het huwelijk.

Bruidspaar in Zweden

In zweden hebben ze zo hun eigen idee over de traditie waarbij de vader van de bruid zijn dochter naar de bruidegom brengt: ze vinden het onzin! In dit land komen de bruid en bruidegom gewoon samen binnen!

Iers cadeau

Neem een bel als huwelijkscadeautje mee wanneer je ooit op een Ierse bruiloft wordt uitgenodigd. Het geluid van de bel zou ‘evil spirits’ buiten de deur houden, harmonie brengen en herinnert het bruidspaar aan de huwelijksgelofte.

Koreaanse bruidsschoenen

Bij de traditionele trouwkledij dragen Koreaanse bruiden typische bootvormige zijden bruidschoenen mét witte katoenen sokken! De drie geverfde rode cirkels op beide wangen en voorhoofd weren boze geesten af.

Bloemen in India

In India spelen bloemen een grote rol tijdens een bruiloft. Een traditie die generatie op generatie wordt doorgegeven is dat de broer van de bruidegom na de huwelijksceremonie bloemblaadjes over het kersverse bruidspaar strooit om het kwaad te weren.

Vurig Zwitserland

In Zwitserland was het lange tijd gebruikelijk om de bloemkrans die de bruid tijdens de huwelijksplechtigheid droeg, na het jawoord in brand te laten steken door de ceremoniemeester. Het werd beschouwd als een teken van geluk als de krans snel verbrand was.

Rijst uit het Verre Oosten

Ook zo dol op het gooien van rijst naar het bruidspaar? Deze traditie symboliseert voorspoed en vruchtbaarheid. Hierop bestaan veel varianten. In Polen wordt serpentine naar het pas gehuwde paar gegooid en in Nederland kiest men tegenwoordig –vanuit milieu oogpunt- eerder voor bruidsbellenblazers.

Knippen in Spanje

In Spanje worden de kousenband van de bruid en de stropdas van de bruidegom in kleine stukjes geknipt. Alle aanwezige vrijgezelle gasten kunnen deze stukjes kopen, want volgens de aloude traditie brengen deze verknipte stukjes geluk bij het vinden van de ware!

Geluk in Engeland

Beng jij bang voor spinnen? In Engeland blijkbaar niet, want daar gelooft men dat een gevonden spin in de bruidsjurk juist geluk brengt.

En in Engeland werd in de zeventiende eeuw de ‘sixpence’ -een symbool van geluk- gegeven als onderdeel van de bruidsschat. De bruid stopte de munt in haar rechterschoen om zo het geluk af te dwingen.

Marokkaans goud

In Marokko spelen juwelen een belangrijke rol in de huwelijkstraditie. Wanneer een man zijn toekomstige bruid ten huwelijk vraagt, gaat dit vaak gepaard met een bruidsschat die bestaat uit gouden sieraden.

Joodse Ketoeba

In het Joodse huwelijkscontract (Ketoeba) staat beschreven dat de bruidegom tijdens het huwelijk verplicht is voedsel, onderdak, kleren en emotionele zorg aan zijn vrouw te bieden. Het document wordt door twee getuigen getekend en heeft een wettelijke betekenis.

Italiaanse bruidsdecoratie

Sommige bruidsparen dragen in de nacht voor de bruiloft vaak iets groens. Volgens de traditie brengt dit geluk en rijkdom. Een ander leuk gebruik is dat alle in-, door- en uitgangen waar het bruidspaar door heen loopt worden versierd met aan elkaar vastgemaakte linten. Dit staat symbool voor de eenheid van de newly weds.

Griekse gezelligheid

Grieken zijn dol op openluchthuwelijken met veel dans en gezelligheid. Alle gasten eten en drinken wijn en raki mee, waarbij er geen onderscheid is tussen de dag- en avondgasten. De gewoonte is dat het bruidspaar iedere gast persoonlijk langsgaat om op het huwelijk te toasten.

Chinees rood

De Chinese cultuur kent veel verschillende huwelijkstradities. De bekendste is dat de kleur rood in dit land symbool staat voor geluk!

 

Wedding Planet

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *