Close Up Of Couple At Wedding Holding Hands

Het bruidsboeket, corsages en ander bruidsbloemwerk

Een bruid zonder bruidsboeket is echt ondenkbaar. Maar ook corsages voor de bruidegom en de bruiloftsgasten mogen eigenlijk niet ontbreken.

Net als bloemdecoraties op de trouw- en feestlocatie, de mandjes vol bloemblaadjes voor de bruidskinderen, de bloemversieringen op en in het trouwvervoer, de receptie- en dinertafel en het tafeltje waarop de bruidstaart staat en het gastenboek liggen.

Begin zeker twee à drie maanden voor de bruiloft met het uitzoeken het bruidsboeket en alle andere bloemdecoraties voor de bruiloft. Wanneer je een groots huwelijk gepland hebt of in een populaire zomermaand trouwt, is het verstandig om in ieder geval op tijd op zoek te gaan naar bloemen.

Symboliek

Vroeger bestonden bruidsboeketten vooral uit bloemen met een speciale betekenis of symbolische functie.

Wat voorbeelden:
Anemoon – liefde
Bamboe – eerlijkheid
Dahlia – weelde en pracht
Fresia – onschuld
Gerbera – schoonheid
Iris – wijsheid
Jasmijn – tederheid
Lavendel – geluk
Lotus – waarheid en reinheid
Madeliefje – onschuld
Oranjebloesem – vruchtbaarheid
Orchidee – schoonheid
Pioen – nobelheid
Sering – verliefdheid
Vergeet mij nietje – ware liefde
Zonnebloem – energie

Tegenwoordig gaat het er vooral om of het bruidsboeket mooi is en qua kleur en uitstraling past bij de totale bruidslook.

Taak van de bruidegom

Wist je dat het uitzoeken van het bruidsboeket en eventuele corsages van oudsher een taak is van de bruidegom? Maar tegenwoordig worden de meeste bruidegommen niet zonder de nodige hints op pad gestuurd. En in de meeste gevallen gaat de bruid toch liever mee om het boeket uit te zoeken. Zo voorkom je in ieder geval dat een met liefde uitgezocht roze boeket vloekt bij jouw rode bruidsjapon. Wanneer je zelf op pad gaat met je aanstaande kun je meteen ook de andere bloemen regelen voor de grote dag.

Tip: Volgens de etiquette draag je het bruidsboeket voor de huwelijksplechtigheid in je rechterhand en na het officiële gedeelte in je linkerhand.

Welk boeket past bij jou?

Het mooiste is als het bruidsboeket en alle andere bruidsbloemen perfect bij elkaar passen, zowel qua soort als qua kleur. Het boeket zal qua kleur vooral moeten passen bij de kleding van bruid en bruidegom. Om een goede keuze te maken kun je een foto of staaltje stof van de trouwjurk meenemen naar de bloemist.

Spierwitte bloemen staan minder mooi bij een crèmekleurige japon en bij een gekleurde japon moet helemaal goed worden nagedacht over een bijpassend bruidsboeket. Bij een ivoorkleurige japon kan een boeket in een opvallende kleur juist voor een mooi kleuraccent zorgen.

Een bruidsboeket moet ook passen bij je persoonlijkheid en de manier waarop er invulling wordt gegeven aan de huwelijksdag. Bij een romantisch bruiloft past een traditioneel boeket bestaande uit roze rozen, terwijl een moderne bruid waarschijnlijk eerder voor vrolijk gekleurde anemoontjes of gerbera’s kiest.

Ga jij voor simpel maar stijlvol? Een boeketje van lelietjes van dalen of tulpen is dan wellicht iets voor jou.
Een extravagante bruid zal eerder voor een uitbundig of bijzonder vormgegeven boeket kiezen. En wanneer je buiten gaat trouwen is een losjes gerangschikt veldboeket een idee.

Bedenk dat bij een druk bewerkte japon een eenvoudiger boeket vaak mooier staat en bij een simpele jurk een veelkleurig of opvallend bruidsboeket juist weer heel mooi kan zijn.

Seizoensbloemen

Het is leuk als de keuze van bloemen aansluit op het seizoen waarin je besluit het jawoord te geven. In de lente kun je kiezen voor een lieflijk boeket waarin hyacinten, blauwe druifjes, irissen en tulpen verwerkt zijn. De zomerbruid kiest voor fresia’s, kleurige rozen, fuchsia’s en zonnebloemen. De herfst doet haar naam eer aan met hortensia’s, anemonen en diep paarse kelken. Favoriete winterbloemen zijn amaryllissen, dieprode bessentakken en bordeauxrode rozen.

Tip: Een standaard bruidsboeketje niets voor jou? Denk dan eens aan de mogelijkheden van een pols- of arm corsage, een handtasje van bloemen of het verwerken van je favoriete (exotische) bloemen in het bruidskapsel!

Zijden bloemen

Een alternatief voor een vers boeket zijn zijden bloemen. Voordeel van deze bloemen is de houdbaarheid. Kunstbloemen lenen zich zowel voor bruidsboeketten, corsages, autostukken, aankleding in de kerk en tafeldecoraties: of het nu regent, bloedheet is of vriest. Echt mooie en kwalitatief goede zijden bloemen zijn tegenwoordig bijna niet van echt te onderscheiden!

Corsages

Corsages voor de gasten bestaan meestal uit een enkele bloem en wat groen. De corsages moeten net als de rest van alle bloemdecoraties op elkaar worden afgestemd qua bloemkeuze, stijl en kleur.

Corsages worden door zowel de mannelijke als de vrouwelijke gasten links gedragen. Mannen dragen de corsage met het steeltje naar beneden en de vrouwelijke gasten met het steeltje naar boven. Een bijzondere corsage kan bestaan uit schelpen, veren, Delfts blauwe klompjes of andere grappige vondsten. De corsage kan worden vastgespeld op de kleding, maar tegenwoordig zijn er ook corsages met magneetjes verkrijgbaar om gaatjes te voorkomen. Ook zie je dat steeds meer mensen voor alternatieve corsages kiezen, zoals corsagebuttons en corsagestrikjes.

Welke vorm bruidsboeket zoek je?

De klassieke biedermeier is een bolvormig boeket, waarbij de bloemen dicht op elkaar gestoken zijn.

Een boeket in druppelvorm is van boven breed opgemaakt en loopt uit in een soort punt.

Een watervalboeket is een wat groter boeket, waarbij de gebruikte bloemen naar beneden hangen. Dit bruidsboeket heeft een ingewikkelde vorm en is langer dan het druppelboeket.

Een composiet bruidsboeket bestaat uit losse bloemblaadjes die als één grote bloem aan elkaar worden gelijmd. Erg arbeidsintensief en bijzonder. Een modern bruidsboeket kan bijvoorbeeld bestaan uit een paar losse bloemen of enkele bloemen op lange stelen (less is more), een boeket in fantasievorm of een langwerpig bruidsboeket dat als het ware als een baby op je armen ligt.

Wie wordt de volgende die een bruidsboeket draagt?

Wanneer je toch niet van plan bent je trouwboeket te bewaren, is het leuk de traditie van het weggooien van het bruidsboeket in ere te houden. Verzamel alle vrijgezellen dames en het spektakel kan beginnen. Ga met je rug naar alle gasten staan en gooi het boeket met een ferme gooi naar achter. Degene die het bruidsboeketje vangt zal de eerstvolgende bruid zijn! Wil je een boeket weggooien, maar niet je eigen bruidsboeket dan kun je een replica laten maken en die tussen de vrijgezelle dames werpen.

Stijl van het boeket

Een handgebonden boeket heeft een speelse, nonchalante uitstraling. Belangrijk bij dit bruidsboeket is de bloemkeuze: de bloemen moeten lang zonder water kunnen en stevige stengels hebben om te voorkomen dat ze halverwege de dag gaan hangen.

Bij een draadgebonden boeket worden alle bloemen apart op draad gezet. Bij dit boeket kunnen ook minder stevige of heel zware bloemen verwerkt worden en kan de bloemist zijn creativiteit de vrije loop laten.

We spreken van een bruidsboeket op bridy wanneer de bloemen in een houder met oase gestoken worden. De bridy wordt in de meeste gevallen van kunststof gemaakt en kan daardoor soms een beetje onelegant ogen. Er zijn echter ook hele sjieke zilveren exemplaren verkrijgbaar en een beetje creatieve bloemist weet ook nog wel andere mogelijkheden te bedenken.

Tip: Laat een reepje stof van je trouwjurk als mooie strik of handvat voor het bruidsboeketje fungeren!

Strooien…

Geen zin om uit te glijden over ‘verse’ bloemblaadjes die de bruidskinderen hebben uitgestrooid. Bang voor (stuifmeel)vlekken op de bruidskleding of wil je niet dat de bloemblaadjes al verlept zijn voordat ze het liefdespad überhaupt bereikt hebben? Een goed alternatief zijn natuurgetrouw nagemaakte stoffen rozenblaadjes. Naast het strooien hiervan kun je ze ook gebruiken om de diverse tafels aan te kleden, de bruidssuite extra romantisch te maken etc. etc.
Of je kiest voor bruidsbellenblazers: daar wordt sowieso niemand vies van!

Bij de bloemist kun je ook terecht voor:
   • Bloemen in jouw bruidskapsel en dat van de bruidskinderen
   • Bloemdecoraties op de trouw- en feestlocatie
   • Versiering op en in de bruidsauto
   • Aankleding bruidssuite of hotelkamer

Bedankbloemen ouders, getuigen en andere mensen die een speciale rol gespeeld hebben.

 

Wedding Planet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *