bouquet3

Cadeaus voor de huwelijksdag

Het is gebruikelijk om het bruidspaar cadeaus te geven voor de huwelijksdag. Maar wat vraag je als bruidspaar aan je bruilofsgasten: Geld, cadeaus of iets doneren aan een goed doel?

Lastig! Het geven van geld wordt vaak als onpersoonlijk en gemakzuchtig ervaren, terwijl bijna iedereen weet dat dat toch is wat de meeste bruidsparen het liefste krijgen.

Want een cadeaulijst is ook niet altijd handig. Zie maar eens precies datgene te vinden wat het bruidspaar bedoeld. En staan er wel cadeaus in jouw prijsklasse op?

Wij laten daarom de diverse mogelijkheden de revue passeren en geven antwoord op de vraag waar het geven van cadeaus tijdens een huwelijksdag vandaan komt.

Weetje: uit Brits onderzoek bleek ooit dat meer dan 80% van alle bruidsparen niet blij was met de cadeaus die zij op de huwelijksdag hadden ontvangen. De top 5 van meest afschuwelijke cadeaus werd aangevoerd door badjassen, peper- en zoutstellen, kandelaars, fotolijstjes en bordjes met je naam erop.

Geld in plaats van cadeaus

De meeste bruidsparen zeggen liever geld of cadeaubonnen te ontvangen, dan cadeaus waar ze niet op zitten te wachten. Ook al om te voorkomen dat ze dingen die ze niet mooi vinden jarenlang in huis moeten zetten als teken van beleefdheid.
De meeste bruidsparen zoeken hun cadeaus dus liever zelf uit. En dat kan bijvoorbeeld ook door een gemeenschappelijk cadeau te vragen, waar iedereen zijn of haar geldelijke steentje aan kan bijdragen óf door het maken van een overzichtelijke cadeaulijst.

Cadeaulijst

Met het opstellen van een cadeaulijst zou je eigenlijk vanaf het moment dat jullie de trouwdatum hebben vastgesteld moeten beginnen door op een vaste plaats een schrift of blocnote neer te leggen. Als je iets te binnen schiet wat jullie graag zouden willen krijgen, dan kun je dat meteen noteren. Zo groeit dan langzaam maar zeker een goed doordachte cadeaulijst voor jullie bruiloft. Op de huwelijkslijst kun je uiteraard alles zetten wat jullie graag zouden willen ontvangen, maar zorg er wel voor dat er cadeaus in alle prijsklassen op staan. Want iedereen is natuurlijk vrij om zo veel (of weinig) te geven wat hij of zij wil.

Pannenset, geld of goud

Traditioneel werd het kersverse bruidspaar verrast met een servies, pannensets en glaswerk. Dat was een goed begin voor een stel dat na het huwelijk voor het eerst als man en vrouw onder één dak ging wonen. In Turkije en Marokko is het nog steeds de gewoonte goud of geld te geven aan het verse bruidspaar, terwijl het geven van geld in Spanje weer een belediging is.

Waar komt het geven van cadeau bij een bruiloft van oorsprong eigenlijk vandaan?

In alle tijden hebben geschenken die een bruidspaar in de bruidstijd of na de huwe­lijksvoltrekking werden aangeboden een belangrijke rol gespeeld. Evenals het brui­loftsmaal, het versieren van het huis van de bruid met groen en het maken van brui­loftsgedichten, wortelt het aanbieden van geschenken in eeuwenoude tradities. Overal ter wereld was en is een bruiloft één van de belangrijkste evenementen in het leven van een mens en daarbij is het uitwis­selen van cadeaus altijd een voorname factor geweest. Niet alleen tussen de bruid en de bruidegom zelf, zoals ringen en penningen, maar ook door familie, vrien­den en gasten. Deze geschenken waren in het algemeen van praktische aard. Jongge­huwden moesten nu eenmaal ‘in de spullen’ worden gezet.

Geldbruiloften

Er zijn tijden geweest dat men zelfs zogenaamde `geldbruiloften’ hield, waarbij binnen komende gasten hun giften op een daar­voor gereed staande schaal -letterlijk- in klinkende munt deponeerden.

Altijd is in vrijwel alle culturen bij een bruiloft huisraad cadeau gegeven. Op zestiende en zeventiende-eeuwse schilderijen zijn bruiloftsgasten te zien die kruiken, spinnenwielen, eetgerei, stoelen en bezems binnen dragen.

Een wieg of een luiermand behoorde ook vrijwel altijd tot de geschenken, omdat men er in vroeger tijden openlijk voor uit kwam dat het spoe­dig krijgen van kinderen één van de voor­naamste redenen van het huwelijk was.

Naast praktische geschenken werden bij de beter gesitueerden luxe voorwerpen cadeau gegeven met opschriften of sym­bolen. Prachtig gegraveerde zilveren be­kers en schotels, wijnglazen met bloemmotieven of afbeeldingen van Adam en Eva, een dansend paar of twee torteldui­ven in een kooi. ‘Gewone’ mensen hielden zich bij aardewerken borden met spreuken en/of afbeeldingen, waarin dikwijls onver­hulde seksualiteit een rol speelde. Graag werd een geheel ontkleed meisje afge­beeld dat een kelk in haar opgeheven hand hield met het onderschrift: “Hier hoort wat in”.
Ook koekplanken, waaiers, alles met toepasselijke voorstellingen, wel of niet humoristische prenten, waarop bijvoorbeeld vrouwelijke listen uitvoerig werden uitgebeeld, behoorden tot de gang­bare geschenken.

In gelovige kringen werden vaak bijbels, gebedenboeken en kruisen aangeboden. Een combinatie van seksuele symboliek en burgerlijke gezapig­heid is de ‘bruidegomspijp’ die in de acht­tiende eeuw in grote delen van ons land aan de bruidegom werd aangeboden. Dit was een stenen pijp, met gekleurde linten omwonden, waarvan de lengte soms wel een meter kon bedragen. Deze pijp werd in een speciaal kastje bewaard en alleen bij heel bijzondere gelegenheden, zoals hu­welijksjubilea, gerookt.

Envelop met geld

Tegenwoordig (en zeker nu) zijn de meeste bruidsparen ook weer praktisch genoeg om het liefst bruikbare cadeaus te krijgen of geld. En er is in principe ook niets mis met het vragen van (een envelopje met) geld.

Op de uitnodiging kom je dan ook steeds vaker de hint van een envelop icoontje tegen. Een bruiloft kost immers best veel geld en natuurlijk kun je dat dan goed gebruiken. Toch blijft geld vragen een lastig issue voor sommige bruidsparen en hun gasten. Veel gasten vinden het moeilijk in te schatten hoeveel ze moeten geven en veel bruidsparen weten niet of je nu juist wel of niet in de envelop moet kijken wanneer ze deze ontvangen.
Om het vragen van geld en het verzamelen van de enveloppen leuk aan te kleden, is het een idee een zogenoemde enveloppendoos of moneybox neer te zetten op de receptie- of cadeautafel. Dat maakt het na afloop van de huwelijksdag extra spannend om te kijken wat jullie allemaal ‘gevangen’ hebben.

Tip:
Zet in een speciaal hoekje van de feestruimte een mooi gedecoreerd tafeltje neer voor de enveloppendoos. Op die manier maak je er een echte blikvanger van. Het is overigens ook wel een aanrader om iemand te vragen om een beetje op deze moneybox te letten. Niemand wil tenslotte dat de ‘bruidsschat’ in verkeerde handen verdwijnt.
Cadeaubon

Het geven van een waarde- of cadeaubon is een uitkomst voor een bruidspaar dat zelf graag een cadeau uitzoekt. Ook voor de gasten die geen geld willen geven is het een uitkomst. Probeer uit te vinden wat het bruidspaar graag wil aanschaffen of bedenk wat de meest favoriete winkel van het stel is. Dan zit je met je type cadeaubon in ieder geval altijd goed.

Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een cadeaubon. Hiervan kunnen jullie een dagje ontspannen in een wellnesscenter, een waardecheque voor een ballonvaart, een avondje of weekend weg etc. Je kunt het zo sportief, luxe of creatief maken als je zelf wilt. Laat de cadeaubon in ieder geval mooi inpakken!

Gemeenschappelijk cadeau

Wanneer je als bruidspaar graag geld wil ontvangen voor de aanschaf van een groot/duur cadeau is het goed dit ook te communiceren naar alle bruidsgasten. Zij zullen het leuk vinden te weten waar het geschonken bedrag aan uitgegeven wordt. Je kunt de gasten ook de mogelijkheid geven om een bedrag over te maken naar een speciaal rekeningnummer. Jullie ceremoniemeester kan alles in goede banen leiden en ervoor zorgen dat het zo gewilde cadeau er ook echt komt.

Een goed doel

Heb je alles al wat je hartje begeert en wil je een goed doel laten delen in jullie huwelijksgeluk? Kies dan voor een cadeaulijst waarbij de opbrengt van de verkoop deels naar goede doelen gaat. Je kan er ook voor kiezen om jullie eigen doel om te ondersteunen. Je kunt de gasten vragen een bedrag over te maken naar een door jullie gekozen organisatie.

Je kunt er ook voor kiezen alle ontvangen enveloppen te verzamelen in een moneybox. Je kan dan het totaalbedrag dat geschonken wordt aan het goede doel aan einde van de feestavond bekend te maken. Om het goede doel te kiezen waar het geld naartoe gaat kun je samen een handige test doen op www.nationalegoededoelentest.nl.

 

Wedding Planet

Bewaren

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *