Parels op de huwelijksdag; durf jij dit aan? Parels kunnen een enorm goed trouw accessoire zijn.

Parels op de huwelijksdag; durf jij dit aan?

Want parels zijn mooi, maar worden ook wel bruidstranen genoemd!

Parels passen dus in dat opzicht wel bij een bruiloft, want veel bruiden pinken bij het geven van het jawoord wel eens een traantje weg. En het schijnt zelfs geluk te brengen als de bruid op haar huwelijksdag even huilt. Dus hou zeker niet in als je volschiet!

Tegenwoordig weet iedereen wel dat parels door oesters gemaakt worden, maar eeuwen geleden dacht men daar anders over. De Chinezen dachten dat ze de hersenen van draken waren en Indiërs dat parels uit de wolken kwamen. Dat bleek toch even anders te zijn.

Wilde parels worden namelijk geproduceerd door de pareloester. De mooiste worden oriëntaalse parels genoemd. Tegenwoordig worden ze ook ‘gekweekt’. Dit noemen we gecultiveerde parels. Het bijzondere van parels is dat elke exemplaar uniek is. Geen twee zijn het zelfde. De kleur is van nature niet wit, maar licht bruin of zalmroze. De mooie witte kleur ontstaat doordat ze gebleekt worden. De kleur is ook afhankelijk van de dikte van de verschillende laagjes waaruit een parel bestaat.

ECHT OF ONECHT

Al sinds de vijftiende eeuw worden er imitatieparels gemaakt. Vroeger werden deze van glas gemaakt, maar tegenwoordig gebruikt men hiervoor plastic, waarover een aantal laagjes wordt aangebracht om de juiste kleur en glans te krijgen. De mooiste plastic exemplaren komen uit Japan. Deze zijn dan ook in alle vormen en kleuren verkrijgbaar en vaak bijna niet van echt te onderscheiden. Als je niet al te veel geld wil uitgeven aan je bruidssieraden, dan zijn imitatieparels een uitkomst! Hoewel de goede ook niet echt goedkoop zijn.

Als je liever bruidssieraden neemt die wat duurzamer zijn, dan kan je beter voor echte kiezen. Bij plastic exemplaren gebeurt het namelijk vaak dat het glanzende laagje na een paar jaar loslaat of dat ze gaan verkleuren.  En dat is toch jammer als het om iets van gevoelswaarde (wat je bruidssieraden toch zullen hebben) gaat.

N.B.: Echte parels kunnen beschadigen door parfum en haarlak. Ze hebben olie uit de huid, licht en frisse lucht nodig om mooi te blijven. Dus: vaak dragen.

WAAROM PARELS

De kleur past perfect bij een witte of crèmekleurige bruidsjapon, maar ook bij de meeste gekleurde jurken. Dit is eigenlijk de voornaamste reden waarom ze zo vaak als bruidssieraad gedragen worden. Bovendien is de parel volgens een oud bijgeloof een symbool van gezondheid.

Ook in sommige bruidsjaponnen worden (soms zelfs heel veel) pareltjes verwerkt. Bij zo’n bruidsjapon staat een parelsnoer om de hals natuurlijk helemaal prachtig.

Ook in het bruidskapsel kan je ze laten verwerken. Een kroontje met parels in het haar maakt van iedere bruid een echte prinses. Maar het meest gebruikt zijn tegenwoordig de imitatieparels op draaispiraal, ook wel curlies genoemd. Ze zijn mooi én voordelig en je kan er zo veel van in je haar verwerken als je wil. Sommige bruiden maken er zelfs  vormen of letters mee!

NOG MEER GEBRUIKSMOGELIJKHEDEN

Parels worden niet alleen voor bruidssieraden en als versiering op een bruidsjapon gebruikt, ook bruidsschoenen worden er steeds vaker mee gedecoreerd. Net als als het handvat van en/of het bruidsboeket zelf, de bruidstaart, een eventueel bruidstasje en andere huwelijksdagaccessoires en – decoraties!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *