vrijgezellenavond

Het fenomeen vrijgezellenavond: hoe ver mag het gaan?

Amsterdammers kijken er al lang niet vreemd meer van op. Hun stad is al jarenlang populair bij groepen mannen en vrouwen die hun vriend of vriendin een onvergetelijke laatste avond als vrijgezel willen bezorgen.

Ieder weekend tref je ze aan in het uitgaanscircuit van de hoofdstad. Feestgangers die hun vrijgezellenavond doorbrengen, verkleed als bajesklanten, bunnies of nog gekker uitgedost.

Bepaalde kroegen en gedeeltes zijn buitengewoon populair, zoals de erotisch getinte ‘Bananenbar’ en het ‘Red Light District’. Maar veel kroegen zijn inmiddels helemaal niet meer zo blij met dergelijke luidruchtige groepen.

Het ontstaan van dit fenomeen

Het fenomeen ‘vrijgezellenavond’ is ook in Nederland inmiddels overbekend. Maar waar het verschijnsel precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Door verschillende cultuurpsychologen en onderzoekers is er naar het ontstaan gezocht. Maar er is nooit een aanwijsbaar moment of gebeurtenis gevonden, wanneer of waaruit de vrijgezellenavond of ‘bachelor’s eve’ nu precies is ontstaan.

Het meest waarschijnlijke is, dat het een overgewaaid gebruik uit Engeland is. Dit land, dat al eeuwenlang door vele tradities gekenmerkt wordt, kent een specifieke vorm van een bachelor’s eve. De overgang van het kostschoolleven op bijvoorbeeld Eaton, waar de ‘the old chap’ jaren heeft doorgebracht, wordt op een ontgroeningsachtige manier gecombineerd met de start van zijn getrouwde leven met een welgestelde Lady.

De Amerikanen hebben er een meer brallerig feest van gemaakt. Door de veelvoud van Amerikaanse films in bioscoop en op televisie, is in Nederland vooral dit laatste gebruik overgenomen.

Andere culturen

In een aantal Afrikaanse landen bestaan rituele feesten, die gevierd worden wanneer jongens volwassen worden. Dit tijdstip ligt natuurlijk dichtbij het moment dat ze een vrouw mogen kiezen of toegewezen krijgen door bijvoorbeeld familieafspraken. Besnijdingen, dansen en in trance raken gaan vaak aan dit belangrijke moment vooraf.

In Aziatische landen, waar huwelijken vaak al jaren van te voren door de families zijn in onderling overleg zijn geregeld, zonderen man en vrouw zich enige dagen voor het huwelijk af. Alleen ongetrouwde vrouwen mogen dan bij de aanstaande bruid in de buurt komen, haar verzorgen en versieren. Deze laatste dagen dient zij te mediteren en afscheid te nemen van haar meisjes bestaan. De mannen roken en drinken en geven de bruidegom goede raad.

In diverse culturen blijkt dat het afscheid nemen van het vrijgezellen bestaan en het beginnen van een ‘nieuw’ leven een belangrijk moment is. Alleen de mate waarin en de wijze waarop dit beleefd wordt, varieert.

Hernieuwde populariteit

In de zestiger en zeventiger jaren werd er veel minder getrouwd. Ook het vieren van de vrijgezellenavond was daarmee op een dieptepunt beland. En de luidruchtige, vaak platvloerse gebeurtenissen op vrijgezellenavonden waren sowieso taboe.

Maar het huwelijk is weer populairder aan het worden. En daarmee is ook het vieren van de vrijgezellenavond weer iets wat door velen met veel overgave gedaan wordt. En niet alleen door mannen. Ook de dames laten van zich spreken op hun maidenparty.

Maar… net als het vieren van de bruiloft zelf, hecht men er tegenwoordig aan om dat te doen op een manier die bij het bruidspaar past. Er wordt veel beter over het soort activiteiten nagedacht. En de mogelijkheden zijn ook enorm toegenomen. De platte stapavond wordt vaak vervangen door een gezamenlijk festival bezoek of een leuke, leerzame of spannende doe-activiteit. En ook de wellness resorts verdienen goed aan de dames uitjes. De mannen kiezen met regelmaat voor een stoer weekendje survival, karten, parachute springen, bungee jumpen of een zeevistocht. Hoewel al die dingen een avondje stappen niet in de weg hoeft te staan.

Kortom: er is echt wat leuks te maken van een vrijgezellenavond of -weekend. Zonder dat dat vervelende gevolgen hoeft te hebben. Kijk op internet, informeer stiekem wat het ‘slachtoffer’ in kwestie leuk vind en bereid alles goed voor. De voorpret is vaak al de helft van de lol!

Tips voor een geslaagde vrijgezellenavond

Het is geen ‘must’ om een vrijgezellenavond te organiseren, maar als je het níet doet voor je beste vriend of vriendin, dan zal dat waarschijnlijk toch een teleurstelling zijn. Er zijn echter wel een paar dingen waar je van te voren goed over na moet denken.

Uiteraard is de laatste dag voor het huwelijk officieel de laatste dag van zijn vrijgezellenbestaan. Maar… houd er wel rekening mee dat ook zijn trouwdag een hele belangrijke dag voor hem is. En dat hij veel geld uit geeft om het voor zijn vrouw, familie en vrienden een onvergetelijke dag te laten zijn. Met een kater rondlopen, oververmoeid zijn of te laat komen, is dan echt niet leuk.

Er zijn helaas te veel voorbeelden van verpeste huwelijksnachten, omdat op de bruiloft het fotoalbum van de vrijgezellenavond aan de bruidegom werd overhandigd, de bruid dat dus ook onder ogen kreeg en hem daar met een schaars geklede dame van lichte zeden aantrof.

Sportieve vrijgezellendag

En een sportieve vrijgezellendag is leuk, maar houdt wel rekening met de conditie van de aanstaande bruidegom. De openingsdans krom van de spierpijn of in het gips moeten doen is niet echt prettig.

En risicovolle activiteiten als parachute springen of bungee jumpen zijn ook iets om van te voren even goed over na te denken. Ze kunnen sowieso het beste in overleg met de aanstaande bruid of bruidegom worden gepland. Want iemand doodsangsten uit laten staan voor activiteiten die hij of zij niet eens leuk vindt, is niet echt een vriendschappelijk gebaar!

Als je als groep op stap gaat, kan het geen kwaad om als groep herkenbaar te zijn. Dat hoeft echt niet persé met opzichtige kleding. Je kunt ook kiezen voor een kleinet herkenningsteken, zoals een button met “Lid van het vrijgezellen team” bijvoorbeeld. Kijk voor dit en andere vrijgezellen attributen hier: http://bit.ly/2ltHmQU

Tot slot

Kies de activiteiten zorgvuldig en stem ze af op het karakter, de conditie, de persoonlijke smaak en voorkeuren van de persoon in kwestie. En houd rekening met de financiële mogelijkheden van de deelnemers aan het vrijgezellenfeest. Want als er bijvoorbeeld een kostbaar meerdaags uitje zou worden gepland, is het niet leuk als de beste vriend van de bruidegom of hartsvriendin van de bruid af moet zeggen omdat hij of zij het geld niet heeft om mee te gaan.

wedding-planet

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *