Als aanstaande bruidegom kun je wat doen om punten te scoren bij de vader van je vriendin. In dit geval doelen we op de hand van je vriendin vragen.

Hoe scoor je bij de vader van je aanstaande?

De vader van de bruid vragen om de hand van zijn dochter is lange tijd vaste prik geweest op het ‘to do’ lijstje van de bruidegom. Maar vandaag de dag wordt deze traditie nog maar weinig uitgevoerd.

Toegegeven: je besluit tegenwoordig vaak samen dat er getrouwd gaat worden. Daarmee is het vragen om toestemming aan de vader van je aanstaande in deze vorm wellicht wat ouderwets. Maar wie zegt dat retro niet weer helemaal hip is?


Het vragen om de hand van je geliefde is een eeuwenoude traditie. De gedachte hierachter is ontstaan uit het gebruik dat er een prijs betaald moest worden aan de vader van een dochter, omdat de vrouw niet langer deel zou uitmaken van zijn familie. Het hele idee van toestemming vragen aan de vader, kent ook een bijbelse achtergrond. Namelijk dat het hoofd van een familie het recht heeft toestemming te geven of juist te weigeren wanneer hij denkt dat de vader in kwestie niet bij zijn dochter past.

Zegen

Maar terug naar 2017! Je kunt de vader van de bruid natuurlijk ook om zijn zegen vragen in plaats van om zijn toestemming. Het is maar net waar jij je prettig bij voelt. Enige betrokkenheid van de vader van de bruid wordt vaak (zeker door je aanstaande) wel gewaardeerd. Je kunt ook overwegen een gesprek met beide ouders van je aanstaande te hebben in plaats van de eeuwenoude ‘regels’ op te volgen. Très modern en vaak ook nog eens heel leuk!

Beide ouders

Samen met je vriendin kun je natuurlijk ook beide ouderparen benaderen met het goede nieuws. Wat moet je dan doen?

  • Bel je (schoon)ouders op en plan een afspraak.
  • Zorg dat het gesprek persoonlijk plaats vindt.
  • Weet van te voren goed wat je wil gaan zeggen.
  • Vertel waarom jullie willen gaan trouwen en wat je zo leuk vindt aan je partner.
  • Geef aan dat je het fijn zou vinden als de ouder(s) net zo positief over jullie voorgenomen huwelijk zouden denken.
Ervaringen uit de praktijk

Govert: Mijn schoonvader is Italiaans. Het leek mij dan ook een goed idee om de hand van zijn dochter te vragen, omdat haar familie toch wat meer aan tradities hecht. Italianen staan er om bekend hun mening niet onder stoelen of banken te steken. En dat is dan ook precies wat gebeurde toen ik vroeg of ik met zijn dochter mocht trouwen. Hij zei: “Ja, dat moet je aan haar vragen!” Zo kan het dus ook!

Johan: Ik vind het allemaal een beetje ouderwets. Ik denk dat mijn vriendin prima zelf kan beslissen of zij mij als haar prins op het witte paard ziet.

Mitchell: Mijn tips is: Ga iets leuks doen met je schoonvader en vertel het hem dan. Ik moest er namelijk ook niet aan denken dat ik daar om die reden formeel op de koffie moest.

Jasper: Mijn schoonouders reageerden erg leuk! Ik vertelde hen dat ik veel van hun dochter hou en dat ik graag zou willen dat zij mijn vrouw wordt. Ik gaf aan dat het officiële aanzoek nog niet gedaan was, maar ik het hen als eerste wilde laten weten.

Erik: Ik heb het voornamelijk gedaan, omdat mijn vriendin het zo romantisch vond! Maar ik zou het zo weer doen als ik terugdenk aan die blije gezichten van de ouders van mijn vriendin!

Wedding-planet

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *