Het bekende versje Something old, something new, something borrowed, something blue heeft tijdens de huwelijksdag nog steeds grote betekenis.

Een huwelijksdag met wat ouds en wat nieuws

Rond de trouwdag kennen velen de traditie dat de bruid ‘iets ouds, iets nieuws, iets geleend en iets blauws’ bij zich moet hebben.

In Engeland is dit huwelijksdag versje nog iets uitgebreider: Something old, something new, something borrowed, something blue, and a lucky sixpence in your shoe.

Dit stamt uit de tijd dat men het idee had dat, als een bruid voor haar huwelijksdag iets leende van een andere, gelukkig getrouwde vrouw, het geluk van haar ook over zou gaan op de bruid.

Iets nieuws

Dat kan het beste de bruidsjurk zijn. De meeste bruiden vinden het ook leuk om die sowieso nieuw te hebben. Niet alleen het uitzoeken is een uniek iets. Maar de meeste vrouwen vinden het ook een prettiger idee als het een japon is, die alleen door hen gedragen wordt. Iets anders is dat het vroeger traditie was om de stof van de bruidsjapon te gebruiken voor de wieg. Iets wat tegenwoordig trouwens ook weer steeds vaker gebeurt.

Iets ouds

Dat wordt meestal gedragen in de vorm van een familiesieraad.  Is dat er niet dan kun je ook denken aan een haaraccessoire, een tasje of iets in je tasje.

Iets geleends

Ook dat is meestal niet zo moeilijk te realiseren. Al is het soms wel iets wat je niet persé nodig hebt. In dat laatste geval kun je beter iets kleins uitzoeken en dat in je tasje doen.

Iets blauws

Blauw is een symbool van trouw, liefde en bescheidenheid en zou de stabiliteit van de relatie verhogen. Lang geleden droegen bruiden in Israël een blauw lint als symbool van liefde en trouw.

Aangezien blauw een populaire bruidskleur aan het worden is én er steeds meer tinten blauw opduiken, zal het niet moeilijk zijn iets te vinden in die kleur. De meeste bruiden kiezen echter voor een kousenbandje met een blauw tintje er in.

De diverse blauwtinten hebben indrukwekkende namen als tiffany blue, turquoise en royal blue. Van de laatste wordt gezegd dat het ooit is uitgevonden door molenaars in Engeland tijdens een competitie om een jurk te maken voor de Britse koningin Charlotte of Mecklenburg-­‐Strelitz. Maar welke tint je ook kiest, blauw heeft eigenlijk altijd een chique, frisse en zuivere uitstraling.
Bovendien is het een kleur die heel goed binnen het beach thema past of óp of aan het water trouwt.

Sixpence

In Engeland werd in de zeventiende eeuw de ‘sixpence’ -een symbool van geluk- gegeven als onderdeel van de bruidsschat. De bruid stopte de munt in haar rechterschoen om zo het geluk af te dwingen.

Nog meer geluk of ongeluk

Er zijn veel symbolen en tekenen van geluk en ongeluk. Zo zou het geluk brengen als een bruid vlak voor ze haar huis verlaat, op weg naar het stadhuis, nog een laatste blik in de spiegel werpt. Of dat nu wel of niet zo is, weten we niet. Maar feit is dat bijna elke bruid dat toch wel doet. Al is het maar om even te checken of alles nog goed zit!

Zeker vroeger prees je jezelf gelukkig als je onderweg naar het stadhuis een schoorsteenveger aan het werk zag. Die kans is tegenwoordig helaas klein!
Maar gelukkig geldt datzelfde ook als je op je huwelijksdag een regenboog, een spin, lammetjes of padden ziet. En dat maakt de kans op geluk natuurlijk alweer een stuk groter!

Wat ook kan helpen om het geluk af te dwingen, is ergens een hoefijzer ophangen. Zeker vroeger zag je dat ook heel veel gebeuren.

Wat je voor de zekerheid beter niet kunt is:

– onder een trap doorlopen. De ladder vormt namelijk met de muur waar deze tegen aanstaat en de grond een driehoek, En een dit is het symbool van de heilige Drie-eenheid. Vroeger werd het onder een ladder doorlopen dan ook gezien als een oneerbiedige daad.

– Je moet ook geen spiegel breken, want dat zou zeven jaar ongeluk betekenen.

– het getal 13 tijdens de huwelijksdag ergens in te gebruiken. Dit getal  heeft trouwens zo’n slechte naam omdat het 12 + 1 is. En twaalf is het getal van perfectie (12 apostelen in het Nieuw Testament). Meer dan perfect, dat kan natuurlijk niet, dus het getal dat op twaalf volgt, brengt ongeluk. Dit bijgeloof is vaak zo sterk dat er in veel hotels er geen 13e kamer is en soms zelfs geen 13e verdieping. Ook is er in een  vliegtuig bijna nooit een 13e rij.

– Er zijn ook huwelijksdag geschenken waar een stukje bijgeloof aan zit. Zo mag je nooit een mes of een messenset van familie of vrienden kado vragen. Want dat zou de vriendschap of familieband doorsnijden!

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *