Handige tips en weetjes over het bruidsboeket.

Interessante weetjes en tradities rond het bruidsboeket

Bloemen vertegenwoordigen emoties. Vooral bij speciale gelegenheden! En dat niet alleen: elke cultuur en elk volk kent tevens zijn eigen symboliek rond bepaalde bloemsoorten.

In een heel aantal landen staan rode rozen voor liefde en symboliseren lelies deugd.

Maar voor welke bloemen bruiden tegenwoordig kiezen, wordt vooral bepaald door persoonlijke voorkeur. Waarbij natuurlijk wel aangetekend moet worden, dat de kleur en uitstraling van de bloemen goed afgestemd moeten worden op de kleding van het bruidspaar en het thema van de bruiloft.

Tradities en gebruiken
  • Het bruidsboeket bestond vroeger niet alleen uit bloemen, maar ook uit kruiden en specerijen. Dit, omdat een aantal kruiden en specerijen boze geesten konden weren en anderen een positieve invloed op de vruchtbaarheid zouden hebben.
  • Het gooien van het bruidsboeket naar de ongetrouwde dames in het bruidsgezelschap stamt oorspronkelijk uit Amerika. Daar wordt de bruid tijdens de huwelijksdag meestal bijgestaan door een aantal volwassen, meest ongehuwde bruidsmeisjes die aan het eind van de dag allemaal bij elkaar gaan staan. De bruid gaat dan met haar rug naar hen toe staan en gooit haar bruidsboeket in de groep. Degene die het boeket vangt wordt, volgens de overlevering, de eerstvolgende bruid.
  • Symbolen van de maagdelijkheid van een bruid waren vroeger onder meer loshangend haar waarin oranjebloesem was verwerkt of een bruidskapsel met een bloemenkrans. Dat laatste gebeurt ook nu weer steeds vaker. Vooral als er gekozen wordt voor een vrolijke festival bruiloft!
  • Wil je verzekerd zijn van veel baby’s? Laat dan een bloemenmeisje rozenblaadjes strooien. Volgens de overlevering zou dit helpen.
  • In India spelen bloemen een grote rol tijdens een bruiloft. Een traditie die generatie op generatie wordt doorgegeven, is dat de broer van de bruidegom na de huwelijksceremonie bloemblaadjes over het kersverse bruidspaar strooit om het kwaad te weren.
  • In Zwitserland was het lange tijd gebruikelijk om de bloemkrans die de bruid tijdens de huwelijksplechtigheid droeg, na het jawoord in brand te laten steken door de ceremoniemeester. Het werd beschouwd als een teken van geluk als de krans snel verbrand was.
  • Door Spanjaarden wordt oranjebloesem gezien als het perfecte symbool van geluk, tevredenheid en welstand. Dit omdat de sinaasappelboom tegelijkertijd bloesem en fruit draagt.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *