photographer shooting.

De mooie bruidsfoto’s: tips en trics

Misschien heb je wel iemand in je familie of kennissenkring, die aanbiedt om jullie bruidsfoto’s te maken. Dit is aardig aangeboden en lijkt een makkelijke goedkope oplossing.

De vraag is alleen of het verstandig is om zo’n aanbod aan te nemen. Het heeft namelijk nogal wat risico’s om van een amateur fotograaf een mooie bruidsfoto’s te verwachten.

En -zoals eigenlijk voor elke vriendendienst geldt- je mág er ook niet te veel eisen aan stellen. Stel dat de ‘fotograaf’ het zelf ook erg gezellig vindt op jouw feest, veel oude bekenden tegenkomt en niet meer aan fotograferen toekomt. Of hij neemt af en toe een drankje en ziet het aan het eind van de dag allemaal niet meer zo scherp. Lastig allemaal!

Als je geen risico’s wilt nemen, kun je dus beter een professionele fotograaf inhuren. Fotograferen is namelijk een vak. En het zou jammer zijn als je je dit pas realiseert, als het te laat is en je geen of een mindere kwaliteit bruidsfoto’s hebt.

Een professionele fotograaf

Verdiep je van te voren goed in de keuze van een bruidsfotograaf voor het maken van jullie bruidsfoto’s. Je kunt voor het maken van een verantwoorde keuze het werk van verschillende professionele fotografen vergelijken. De meeste professionele fotografen hebben tegenwoordig wel een website, waar je voorbeelden ziet van eerder door hen gemaakte bruidsfoto’s.
Zie je een fotograaf waarvan zijn of haar werk je aanspreekt, maak dan vervolgens een afspraak om zijn portfolio te bekijken. Dit is een map met voorbeelden van zijn werk. Je kunt dan tevens kennis maken en kijken of jullie qua persoonlijkheid een beetje bij elkaar passen. De fotograaf zal tenslotte tijdens de huwelijksdag voortdurend in jullie nabijheid vertoeven.

De fotoreportage

Het is belangrijk dat jullie er van te voren over denken wat voor soort bruidsfoto’s jullie willen hebben. Je kunt kiezen tussen full colour, zwart/wit foto’s, ingekleurde of anderszins bewerkte bruidsfoto’s. En waarschijnlijk is een combinatie ook bespreekbaar. Als je niet zo’n goed idee hebt van de mogelijkheden, kun je het beste aan de fotograaf vragen om jullie van alles wat voorbeelden te laten zien.

Bespreek de dagdelen waarop de aanwezigheid van de fotograaf gewenst is, de kosten van het maken van een reportage, het aantal bruidsfoto’s dat de reportage telt en het formaat van de foto’s. Om een compleet verslag van je huwelijksdag te krijgen is het leuk als je ook een aantal foto’s van de voorbereidingen hebt. En diverse stills (bijvoorbeeld van de jurk op een hangertje, het bruidsboeket, de ringen, de bruidstaart etc.) laat maken.

Bespreek ook de keuze van een fotoalbum, de wijze waarop de bruidsfoto’s in het album verwerkt worden. En natuurlijk de kosten van de nabestellingen. Reserveer de fotograaf van wie het werk jullie, eventueel in combinatie met de prijsopgave, het meest aanspreekt. En laat alle afspraken schriftelijk bevestigen.

Wat tegenwoordig ook steeds vaker gebeurt, is dat stellen al voor de huwelijksdag een zogenaamde ‘love shoot’ laten maken. Dat kan een hele leuke reportage van jullie samen opleveren. Te meer omdat je dan waarschijnlijk wat relaxter bent dan op de huwelijksdag zelf.

De foto locatie

Ook met betrekking tot foto locaties heb je natuurlijk zelf een inbreng. Meestal is het zo dat een fotograaf wel met ideeën komt, maar het is natuurlijk ook heel leuk om zelf foto locaties te bedenken.

Misschien is er wel één waar jullie speciale herinneringen aan hebben. Of wil je gebruik maken van een aantal -voor jullie- betekenisvolle ‘props’, zoals de bank waarop je ten huwelijk bent gevraagd.

Qua locatie is de plek waar jullie elkaar hebben leren kennen natuurlijk uiterst toepasselijk. Maar ook plaatsen waar jullie samen veel tijd doorgebracht hebben of die iets zeggen over jullie hobby’s of interesses.

Bedenk ook van welke momenten je absoluut foto’s wilt hebben. En misschien wil je ook wel graag wat extra foto’s van je hoogbejaarde opa en oma of je beste vriend of vriendin.
Hoe dan ook, bespreek al je wensen met de fotograaf.

Fotoprops

Het is helemaal ‘in’ om met fotoprops te werken. En geen wonder! Het levert leuke foto’s op, zorgt voor de nodige hilariteit en ontspant mensen, waardoor ze over het algemeen ook beter op de foto staan. Je hebt allerlei soorten fotoprops en voor het geld hoef je het niet te laten!

Foto’s van het feest

Natuurlijk worden er van het officiële deel van jullie huwelijksdag sowieso foto’s gemaakt door een professionele fotograaf. Maar het is ook belangrijk dat er foto’s van de rest van de dag en avond gemaakt worden. Ook als de fotograaf dan inmiddels niet meer aanwezig zou zijn. Je kan daarom, om er voor te zorgen dat er van receptie en of feest genoeg foto’s zijn, aan familie en vrienden vragen om foto’s te maken. Je kunt voor dit doel op alle tafels een wegwerpcamera neerleggen met het verzoek er naar hartenlust op los te fotograferen. De camera’s kunnen aan het eind van de avond ingezameld worden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een grote mand bij de uitgang neerzetten met het verzoek de camera hierin te deponeren. Of ze door de ceremoniemeester laten verzamelen.

De foto’s al op je trouwdag klaar

Als je ’s morgens trouwt en het feest tot in de avond duurt, kun je met de fotograaf bespreken of het mogelijk is om ’s avonds al een bedankkaartje met foto aan de gasten te geven. Je moet dan natuurlijk wel van te voren de tekst voor het kaartje al klaar hebben. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om ’s avonds digitale slide show te houden met foto’s die overdag zijn gemaakt. Dat zorgt vaak voor de nodige hilariteit en is dus een leuke manier om de gasten tot het eind van de avond toe bezig te houden.
Verder zijn er tegenwoordig ook mogelijkheden voor een printservice op locatie.

Bijzonder: een schilderijenlijst met foto’s

Als je familie of vrienden vraagt om tijdens jullie bruiloft foto’s te maken, is het misschien een idee om alles qua stijl en achtergrond wat te structureren. Dit om te voorkomen dat er een rommelig geheel staat. Je kunt bijvoorbeeld een lege schilderijenlijst aanschaffen met het verzoek aan de fotograaf om mensen uitsluitend in de lijst te fotograferen. Je weet op deze manier zeker dat de compositie van de foto’s zodanig is, dat er telkens één of twee gezichten goed zichtbaar gefotografeerd worden. Tot slot kun je dan een collage van de foto’s in de lijst maken.

Een digitale trouwreportage

Naast een fotoreportage kun je ook een professionele video- of filmreportage van je huwelijk laten maken. Je kunt bij een gespecialiseerd bedrijf informeren naar de mogelijkheden en prijzen. Vraag of je eerder gemaakte videoreportages mag bekijken, zodat je een indruk van de kwaliteit kunt krijgen.

Vraag ook naar de werkwijze. Van belang is onder meer met welke lampen er gewerkt wordt en of deze niet letterlijk oogverblindend zijn. Ook is het handig als het geluid draadloos, in plaats van met een bekabeling, wordt opgenomen. In het laatste geval zijn de kabels geen mooi gezicht en je kunt er over struikelen.

Van belang is natuurlijk ook wanneer de cameraman aanwezig is. En van welke momenten opnames gemaakt worden en wat de totale opnametijd is. Natuurlijk zijn ook in dit opzicht jullie eigen wensen van belang. Wil je dat de huwelijksvoltrekking in het stadhuis en/of de kerk wordt vastgelegd of ook de receptie, diner en feest? Normaliter wordt er een videoreportage gemaakt van de hoogtepunten van de dag. Je krijgt dan meestal een DVD met een dertig minuten durende videoreportage. De montage kan desgewenst worden voorzien van titels, effecten en muziek. Bespreek ook in dit opzicht van tevoren jullie wensen.

 

 

 

 

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *