De romantiek viert weer hoogtij en daarmee ook de populariteit van de kleur wit!

Neo-romantiek: een all white wedding!

Wit is een ‘hot’ item deze zomer. En dat geldt zeker niet alleen voor de bruidsmode. Je ziet wit in allerlei tinten en schakeringen: spierwit, crème, ivoor en ‘off-white’.

Zie je al deze verschillende kleuren wit naast elkaar, dan zie je pas hoe groot de verschillen tussen de ene en de andere tint zijn.

Het kan dan ook heel goed zijn dat spierwit totaal niet bij jouw huidtype en haarkleur past, terwijl een ivoorkleurig jurk je daarentegen misschien prachtig staat. Ook hierin ben je uiteraard een ‘echte’ bruid en zal je de hele dag stralen.

Geschiedenis van de witte japon

Tot aan het begin van de twintigste eeuw was het heel gewoon dat bruiden niet in het wit trouwden. Dat was vooral omdat een witte jurk te duur was en veel te snel vies werd. Bovendien was het toen ook heel gewoon dat je in een bruidsjapon trouwde die al door verschillende familieleden gedragen was.

Ook trouwden veel bruiden destijds gewoon in hun zondagse jurk. Na de tweede wereldoorlog werd wit eigenlijk pas de meest gekozen kleur voor de bruidsjapon. Als je trouwde in een witte japon was dit voor iedereen een teken dat je niet trouwde omdat je zwanger was, maar puur uit liefde voor elkaar. Als je dan echter binnen acht maanden na de bruiloft een kind kreeg en je was in het wit getrouwd werd hier wel schande van gesproken. Dan bleek hieruit immers dat je niet als maagd het huwelijk was ingegaan. Toen de pil in de handel kwam was dit probleem opgelost en verloor de witte bruidsjapon haar betekenis van maagdelijkheid enigszins.

De jaren zestig zorgden ervoor dat meer mensen gingen samenwonen in plaats van trouwen. Maar tegenwoordig is trouwen weer helemaal ‘in’ en wordt ook de traditie van de witte japon weer in ere hersteld.

Klassiek volgens de etiquette

Als je helemaal volgens de etiquette zou willen trouwen (maar wie wil dat tegenwoordig nog) dan hoor je een hoog gesloten witte japon met lange mouwen te dragen.
Alles wat een puur traditionele bruid aan accessoires draagt moet ook in de kleur wit zijn.  Of je een sluier en sleep draagt mag je zelf bepalen.
Het is niet nodig dat het symbolische wit van deze dag ook echt sneeuwwit is. Je mag bijvoorbeeld ook ivoor, crème of champagne-kleur kiezen, afhankelijk van welke kleur je het beste staat.

Vind je een hoog gesloten japon met lange mouwen toch wat te stijfjes of te warm? In een witte japon met decolleté en korte mouwen ben je nog steeds een mooie, klassieke bruid. Een paar mooie handschoenen geven jouw japon vaak nog een extra chique uitstraling. Het gaat er bij het kiezen van een japon eigenlijk vooral om dat jij je hierin mooi en goed voelt.

Trendy wit

Een witte bruidsjapon hoeft natuurlijk niet per definitie klassiek te zijn. Tegenwoordig zijn er veel japonnen te koop die aansluiten bij de laatste trends op modegebied. Dit komt tot uitdrukking in het model van de japon, maar ook in de stoffen die er gebruikt worden. Tegenwoordig zijn soepel vallende stoffen weer helemaal terug in het modebeeld en ook goede kwaliteit is absoluut een vereiste voor de bruid anno 2017.

Wil je er trendy uitzien? Kies dan voor leuke, moderne accessoires, zoals bijvoorbeeld een vlot hoedje, aparte schoenen of bruidsslippers, trendy sieraden of lekker veel bloemen in je haar.

Tip: Je kunt ook voor een all-white wedding gaan.  Dus ook een witte bruidsauto, een wit bruidsboeket, witte huwelijksdag decoraties en een bruidegom en eventueel zelfs de bruidskinderen in het wit.

En wil je nog een stapje verder gaan, dan vraag je -middels een aanduiding op de uitnodigingen- ook of de bruiloftsgasten in het wit willen komen! Dat wordt een super stijlvol, chique en romantisch feest tegelijkertijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *