Sieraden voor de bruid kunnen echt iets toevoegen aan de trouwoutfit. Zorg ervoor dat je er top uitziet als bruid op je bruiloft en kies de juiste sieraden.

Sieraden voor de bruid!

Wat wordt het, een eenvoudig japon met opvallende sieraden, een rijk bewerkte japon met eenvoudige bruidssieraden of houd je beiden eenvoudig?

Wie iets te vieren heeft draagt sieraden. Al zo lang de mensheid bestaat tooit een vrouw zich bij speciale gelegenheden met allerhande versierselen. In de oertijd werden die nog uit botten gemaakt, maar niet lang daarna begon met diverse (edel)metalen te werken.


Goud en zilver zijn de meest gebruikte edelmetalen. Denk alleen maar aan de gouden trouwringen die bruid en bruidegom elkaar tijdens de huwelijksplechtigheid om elkaars vinger schuiven. Zij dragen dit teken van verbondenheid over het algemeen de rest van hun huwelijkse leven. Welke sieraden door de bruid nog meer gedragen worden, hangt een beetje af van de stijl van de bruidsjapon en haar persoonlijke smaak. Anders dan in het dagelijks leven, worden  bij een bruidsjapon namelijk vaak parels gedragen. Dit, omdat parels goed te combineren zijn met de meeste bruidsstoffen en qua kleur mooi neutraal zijn.

PARELS

Parels worden ook wel bruidstranen genoemd. Ze passen dus heel goed bij een bruiloft, waar de bruid bij het geven van het jawoord wel eens een traantje wegpinkt. Het brengt overigens geluk als de bruid huilt op haar huwelijksdag, dus hou zeker niet in als je even volschiet.

Tegenwoordig weet iedereen wel dat parels door oesters gemaakt worden, maar eeuwen geleden dachten we daar anders over. De Chinezen dachten dat parels de hersenen van draken waren en die Indiërs dachten dat parels uit de wolken kwamen. Wilde parels worden geproduceerd door de pareloester. De mooiste worden oriëntaalse parels genoemd. Tegenwoordig worden parels ook ‘gekweekt’. Dit noemen we gecultiveerde parels. Het bijzondere van parels is dat elke parel uniek is. Geen twee parels zijn het zelfde. De kleur van parels is van nature niet wit, maar licht bruin of zalmroze. De mooie witte kleur ontstaat doordat ze gebleekt worden. De kleur van een parel is ook afhankelijk van de dikte van de verschillende laagjes waaruit een parel bestaat.

ECHT OF ONECHT

Al sinds de vijftiende eeuw worden er imitatieparels gemaakt. Vroeger werden deze van glas gemaakt, maar tegenwoordig gebruikt men hiervoor plastic, waarover een aantal laagjes wordt aangebracht om de juiste kleur en glans te krijgen. De mooiste plastic parels komen uit Japan. Deze parels zijn dan ook in alle vormen en kleuren verkrijgbaar en zijn vaak niet van echt te onderscheiden. Als je niet al te veel geld uit wil geven aan je bruidssieraden dan zijn imitatieparels ook niet echt goedkoop zijn. Als je liever bruidssieraden neemt die wat duurzamer zijn, dan kan je beter voor echte parels. Bij het plastic parels gebeurt het namelijk vaak dat het glanzende laagje na een paar jaar loslaat of dat ze gaan verkleuren.

WAAROM PARELS

De kleur van parels past natuurlijk perfect bij een witte of crèmekleurige bruidsjapon. Dit is eigenlijk de voornaamste reden waarom parels  zo vaak als bruidssieraad gedragen worden. De parel is volgens het oude bijgeloof een symbool van gezondheid. Ook worden in sommige bruidsjaponnen pareltjes verwerkt. Bij zo’n bruidsjapon staat een parelsnoer om de hals natuurlijk prachtig. Ook in het bruidskapsel kan je parels laten verwerken. Een kroontje met parels in het haar maakt van iedere bruid een echte prinses.

NB: parels kunnen beschadigen door parfum en haarlak. Ze hebben olie uit de huid, licht en frisse lucht nodig om mooi te blijven. Dus: vaak dragen.

ALTERNATIEVEN

Niet iedere bruid kiest voor parelsieraden. Veel bruiden dagen liever goud. Er worden dan ook steeds meer dames- en herensieraden ontworpen, die speciaal gemaakt zijn om in combinatie met de trouwring te dragen. Hiermee voorkom je dat de sieraden als een armband, ketting, oorbellen, etc. niet goed passen bij de trouwringen die je dagelijks gaat dragen. Vroeger bestond een trouwring namelijk meestal uit een gladde gouden band, maar tegenwoordig zijn het letterlijk en figuurlijk juweeltjes om te zien en daarmee ook een stuk opvallender. Dat maakt de noodzaak om je andere sieraden hierop af te stemmen groter. Deze sieraden set kunnen prachtige, blijvende cadeaus zijn voor de bruid aan de bruidegom en omgekeerd.

KLEUREN

Ook de bruidegom draagt steeds vaker luxe accessoires als manchet knopen, dasspelden etc. Vaak worden die gekozen in het kleurthema van de huwelijksdag. En omdat kleuren tegenwoordig zo belangrijk zijn, zie je ook steeds vaker dat een bruid eerder voor toepasselijke kleuren gaat, dan voor dure sieraden. Je kunt dan denken aan gevlochten armbandjes, sieraden van stof, met bloemen etc. Dat past ook bij de trend dat een bruiloft meestal niet meer zo formeel gevierd wordt. Met name vintage en festival weddings zijn uitermate populair.

NOG MEER SIERADEN

Sieraden worden niet meer alleen door de bruid en bruidegom gedragen. Ook het bruidsboeket wordt regelmatig voorzien van parels, strass of andere versieringen. Soms worden ze tussen de bloemen verwerkt, soms op het handvat en soms op beiden.

Ook de schoenen kunnen voorzien worden van sieraden in de vorm van schoenstickers of schoenclips. Vaak passen deze tevens op een shawl of stola. Ook onder de schoenen kunnen ‘sieraden’ worden aangebracht in de vorm van strass teksten. En in het bruidskapsel worden soms ook prachtige haar sieraden verwerkt of speelse accenten aangebracht, zoals pareltjes, vlinders of bloemen op draaispiraal.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *