De bruidssluier kan een wereld van verschil maken als het aankomt op de trouwoutfit. Lees alle weetjes en tips over de bruidssluier in dit artikel.

Tips, weetjes en tradities rond de bruidssluier

In deze heftige tijd hebben mensen behoefte aan liefde en tederheid en dat zie je ook terug in de keuze van de bruidsjapon en de daarbij behorende accessoires. Romantische japonnen, thema’s (vintage, eco en festival) en accessoires (zoals een sluier en bloemenkrans), zijn populairder dan ooit.


Een bruidssluier is de meest traditionele hoofdtooi en hoorde vroeger per definitie bij een bruid.

Tegenwoordig zijn sluiers in zo veel verschillende materialen en lengtes verkrijgbaar, dat je altijd een bruidssluier kunt vinden die precies bij jouw japon en bruidskapsel past.

Als je voor een hele lange bruidssluier kiest moet je wel oppassen dat je er niet over struikelt. Dat zorgt namelijk niet alleen voor een ongewenste blooper, maar volgens een oud bijgeloof zal dan zelfs je huwelijk  ongelukkig worden….

De sluier kan bevestigd worden aan een hoedje, haarspeld, diadeem of kroontje. Het is verstandig om de sluier en/of andere hoofdtooi mee te nemen naar de kapper als je een proefkapsel laat maken. De kapper kan dan uitproberen hoe de sluier het beste blijft zitten én het mooist bij je kapsel staat.

Wist je dat:
  • In het oude Griekenland de sluier geel was en in het Romeinse Rijk rood? Maar wij kennen hem voornamelijk in het wit en ivoor.
  • De eerste sluiers die werden gebruik waren om te voorkomen dat de bruidegom zijn bruid van tevoren zag. Zeker met de gearrangeerde huwelijken van vroeger voorkwam de sluier van de bruid dat de bruidegom de benen nam als de schoonheid van zijn aanstaande wat tegen viel.
  • Een sluier werd ook wel gezien als symbool voor de ondergeschiktheid van de vrouw aan de man. De mannelijke dominantie werd dan getoond door het opslaan van de sluier bij de bruid aan het einde van de huwelijksplechtigheid. Een vrouw, die een beetje onafhankelijkheid toonde, wierp dus liever zelf haar sluier naar achteren.
  • Het dragen van een sluier voorkwam ook dat boze geesten de bruid zouden zien. Als ze getrouwd was, mocht de sluier voor haar gezicht weg. Haar man zou haar nu immers vanaf nu beschermen.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *