Houd je van boten of het strand, dan kun je je bruiloft op een boot of bij water vieren. En omdat Nederland zo waterrijk land, zijn er veel mogelijkheden!

Trouwen op een boot; dat is pas het huwelijksbootje instappen

Veel mensen voelen zich aangetrokken tot water. Trouwen op een boot is dan ook de droom van menig aanstaand bruidspaar. En die droom is -makkelijk- te realiseren.

Er zijn in Nederland namelijk tal van mogelijkheden om aan boord van een boot te trouwen. En ook als je eenmaal getrouwd bent, kun je makkelijk nog wat langer op het water vertoeven. Want wat is er luxer dan een romantische huwelijksreis op een fantastisch cruiseschip?


Meestal liggen de schepen tijdens de huwelijksceremonie aan wal. Dat heeft o.a. te maken met de trouwambtenaar die voorafgaand aan de plechtigheid aan boord en na afloop weer van boord moet kunnen gaan.

Meevaren

Soms kan het echter ook zo zijn dat de trouwambtenaar mee vaart, maar daar hangt dan meestal wel een -extra- prijskaartje aan. Natuurlijk kan het schip ook aan wal blijven liggen en op die manier alleen dienen als locatie voor de receptie en/of het feest. Je kunt -als twee locaties op je trouwdag aan het water liggen- ook per boot van het stadhuis naar de feestlocatie varen. Dat is een leuk alternatief voor vervoer over de weg.

Een combinatie

En een combinatie van varen en tijdelijk aan wal liggen is natuurlijk ook een mogelijkheid. Verder zijn er natuurlijk de rondvaartboten, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor – afhankelijk van het aantal gasten- een voormalig rijn cruiseschip, een gezellig grachtenbootje, een klassiek jacht, een historische tjalk of één van de andere zeilschepen.

Waar je gaat varen hangt onder meer af van het soort schip en de beschikbare tijdsduur. Ook een vaartocht door de grachten, een boottocht over één van de rivieren, havens, het IJsselmeer of de Waddenzee behoort tot de mogelijkheden.

Welk jaargetijde

Als je in het voorjaar, de zomer of het vroege najaar trouwt kan het heel leuk zijn als de boot een open kuip of een achter- boven- of voordek heeft, zodat de gasten bij mooi weer ook buiten kunnen zitten. Je kunt in principe alle onderdelen van je trouwdag op een boot vieren, ook een receptie kun je aan boord houden. Het schip kan dan voor een bepaalde tijd op een vaste plaats aanleggen, zodat de receptiegasten aan en later weer van boord kunnen.

Eten

Het organiseren van een koffietafel, lunch, een koud en/of warm buffet of een romantische dinercruise is meestal goed mogelijk. Vaak wordt hiervoor door de reder een cateringbedrijf in de arm genomen. In een enkel geval bestaat zelfs de mogelijkheid om op het dek te barbecuen en meestal kun je ook een swingend feest aan boord geven. De ruimte op een schip is echter soms wel beperkter dan je denkt. Houd hiermee rekening met betrekking tot bijvoorbeeld het aantal gasten en de grootte van een eventuele band.

Trouw je aan boord van je eigen boot(je), vergeet dan niet deze uitbundig te versieren. Denk bijvoorbeeld aan bloemen, bruidsballonnen en slingers, decoratieborden etc.

Buiten op het dek

De huwelijksvoltrekking op een schip kan afhankelijk van het soort schip zowel boven- als benedendeks plaatsvinden. De huwelijksvoltrekking kan dan met mooi weer eventueel op het dek plaatsvinden. Daarnaast kunnen je gasten bij mooi weer ook lekker buiten zitten. Zorg wel voor voldoende binnenruimte als ‘slecht weer alternatief’.

Live muziek

Als je live muziek op je feest op de boot wilt hebben, kun je vooraf beter even informeren of en zo ja, tot hoe laat de band buiten mag spelen. Als de keuze voor een huwelijksfeest op een boot valt omdat je dan ‘s avonds tijdens het varen zo mooi over het water uit zou kijken, bedenk dan dat je daar in het late najaar of de winter niets van ziet omdat het dan al donker is.

Voor een feest op een varende boot geldt ook dat het ‘s avonds op het water wat sneller afkoelt. Dus is het misschien een goed idee om de gasten een vest of een stola mee te laten nemen.

Als je je huwelijksfeest aan boord van een antiek zeilschip viert met live muziek, kies dan in verband met de beperkte ruimte en lage plafonds voor een kleine band met een beperkt volume.

Eten aan boord

Het organiseren van een koffietafel, lunch, een koud en/of warm buffet of een romantische dinner cruise is meestal goed mogelijk. Meestal wordt hiervoor door de reder een cateringbedrijf in de arm genomen. Maar je kunt natuurlijk ook de mogelijkheid van een eigen cateraar bespreken.

Meestal kun je ook een swingend feest aan boord geven, maar dit hangt ook af van de tijd en de vaarroute of ligplaats van de boot. De ruimte op vooral historische schepen is wel vaak beperkter dan je denkt. Houdt hier rekening mee met betrekking tot het aantal gasten dat je uitnodigt.

Programma aan boord

Een dagprogramma voor een huwelijk aan boord zou er als volgt uit kunnen zien, maar dat is natuurlijk afhankelijk van jullie eigen wensen en ideeën. Aan het begin van de middag worden de gasten ontvangen aan boord van het schip in de afvaart haven. Ze worden welkom geheten met een kopje koffie of thee. Vervolgens komt het bruidspaar aan boord, waarna de huwelijksplechtigheid kan beginnen.

Na het jawoord wordt er met een glas champagne een toast uitgebracht, wordt de bruidstaart aangesneden en is er gelegenheid tot feliciteren. Hierna gaan de trossen los, worden de zeilen gehesen (of de motor gestart). De bar gaat open en de bemanning gaat rond met hapjes.

Aan het begin van de avond nodigt de kok het bruidspaar uit het buffet te openen. Onder het genot van een kopje koffie of thee met een bonbon vaart het schip terug naar de haven. Hier kan men van boord, maar het feest kan hier ook worden voortgezet.

Het beste van beiden

Je bent natuurlijk hoe dan ook afhankelijk van het weer. Dat is niet vooraf te plannen en dus kan pas op de dag zelf definitief besloten worden of de huwelijksplechtigheid buiten kan plaats vinden. Bedenk ook dat er veel voor te zeggen is voor een voor alle partijen comfortabele huwelijksvoltrekking, vrij van weersinvloeden.

Overigens kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om de huwelijksplechtigheid op een mooie locatie aan wal te laten plaatsvinden en pas daarna aan boord te gaan. Dit zou wel eens het beste van beiden kunnen zijn.

Kleding advies

Gezien het Nederlandse klimaat is het geen slecht idee om je gasten voor te bereiden op de mogelijke kou en wind op het water. De kledingaanduiding ‘casual’ op de uitnodiging is waarschijnlijk het meest prettig naar de gasten toe.

Ook zelf moet je rekening houden met de omstandigheden. Een sluier zal bijvoorbeeld eerder afwaaien dan een kroontje en (vrij) platte schoenen lopen aan boord waarschijnlijk lekkerder dan naaldhakken. Ook een wat kleiner en vooral stevig samengebonden bruidsboeket is makkelijker dan een groot waterval boeket.

Huwelijksfeest aan het water

Ben je wel graag aan maar niet op het water, dan kun je je huwelijksfeest in een restaurant met een terras aan het water vieren. Zorg er dan wel voor dat jullie een eigen terras hebben of op z’n minst een afgescheiden deel daarvan. Het is om meerdere redenen niet prettig als terrasgasten zich mengen met bruiloftsgasten. Omdat je er in Nederland nooit van uit kan gaan dat het mooi en droog weer zal zijn op je huwelijksdag, moet er bij slecht weer ook binnen in het restaurant voldoende ruimte zijn.

Actief

Als je voelt voor een wat meer actief en ongedwongen feest kun je wellicht overwegen of je je feest wilt vieren in een restaurant met terras aan het water dat ook roeibootjes, kano’s of waterfietsen verhuurd. Je zou dan een aantal exemplaren kunnen reserveren voor je gasten, zodat zij desgewenst even het water op kunnen.

Vooral als je een dag feest geeft waarbij het huwelijk ‘s morgens of vroeg in de middag plaats vindt en de dag wordt besloten met een diner. Dan is het een leuke manier om je gasten ‘s middags actief en ongedwongen bezig te houden. Stel je gasten vooraf wel op de hoogte van de mogelijkheid om met bootjes het water op te gaan. Ze kunnen dan hun kleding aanpassen of extra kleding meenemen. Zorg ook dat de bootjes schoon zijn en neem wat handdoeken en dergelijke mee.
Tips:

  • Als jullie veel kleine kinderen verwachten is het wellicht een idee om dit in de keuze voor het soort schip mee te laten wegen. Let bijvoorbeeld op de mogelijkheid om de kinderen veilig op het buiten dek te laten spelen. Als je bejaarde en minder valide gasten verwacht, kijk dan naar de mogelijkheden om aan boord te komen. En let ook op de grootte en bereikbaarheid van de toiletten.
  • Als je niet op een boot wil trouwen, maar toch in de buurt van water, dan is een beach wedding wellicht iets voor jullie. Er zijn tegenwoordig zo ongelofelijk veel leuke restaurants op het strand met uitstekende keukens en feestruimtes. Dat maakt dat er voor elk budget en type bruiloft wel een gepaste trouwlocatie aan het strand te vinden is
  • Wil je jullie huwelijksdag op het water combineren met een kleurthema, dan is blauw waarschijnlijk de meest toepasselijke kleur.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *