Russian ballerina in tutu dancing in the center of Moscow

Trouwen, stress en afvallen: wat heeft het één met het ander te maken?

Wil je voor je trouwdag graag wat afvallen, dan is daar niets mis mee. Maar heb jij je voorgenomen op de grote dag in die (nu nog te) veel te strakke droomjurk te passen en sla je daardoor zo door dat je het trainingsschema van de sportschool helemaal uit je hoofd kent?

 

Dan heb jij genoeg reden om even stil te staan bij deze vraag: móet ik eigenlijk wel gaan lijnen voor de huwelijksdag of is het voor mijn mentale rust beter van niet?

Onthoud in ieder geval dat je in de aanloop naar en op de huwelijksdag zelf lekker in je vel hoort te zitten. Of je nu wel of niet je streefgewicht haalt. Want afvallen is leuk, maar een goed gevoel is belangrijker!


Goed figuur!

Als aanstaande bruid wil je er op je huwelijksdag zo goed mogelijk uitzien. De bruidsjapon moet als gegoten zitten en je lichaamsgewicht speelt daar een belangrijke rol in.

De gemiddelde leeftijd waarop men in het huwelijk treedt is de laatste jaren gestegen en dat heeft soms ook zijn weerslag op het figuur van de bruid. Door de jaren heen blijkt de strijd tegen de overtollige pondjes bijna bij elke vrouw op het bruidsmenu te staan.

De vraag is alleen hoe je met het thema afvallen om wil gaan, zeker als aanstaande bruid. Laat jij de keuze van je bruidsjapon bepalen door je lichaamsvorm en gewicht van dat moment of ben je vastbesloten eerst af te vallen en dan pas op zoek te gaan naar je droomjurk?

Er zijn dus twee mogelijkheden:
– uitgaan van je huidige lichaamsvorm (blijkt vaak de meest realistische optie)
– of de afval variant en daarmee de race tegen de huwelijksklok (wat natuurlijk op zich wel een goede stok achter de deur kan zijn).


Trouwen als stressfactor

We zullen nu even stilstaan bij een belangrijke “afvalfactor” die heel vaak vergeten wordt: stress!
Stress kan bij de voorbereiding op de huwelijksdag in vele gedaantes en sterktes optreden. En daarbij maakt het eigenlijk niet uit of je besloten hebt om van je trouwdag een gigantisch feest te maken met alles erop en eraan, of dat je voor de sobere variant kiest: er moet in beide gevallen van alles geregeld worden. En dat kan stress veroorzaken!

Stresspunten

Er is ooit een soort beoordelingsschaal ontwikkeld, die aangeeft hoeveel ‘stresspunten’ verschillende soorten veranderingen in een leven te weeg kunnen brengen. Trouwen is op deze beoordelingsschaal een absolute koploper met maar liefst vijftig punten! Om je een idee te geven hoeveel stress een huwelijksdag en de voorbereiding daarop in praktijk met zich meebrengt, maken we een kleine vergelijking. Als je gaat verhuizen levert dit je een score op van twintig punten op de stress-beoordelingsschaal. Mensen die met pensioen gaan scoren vijfenveertig punten.

De vijftig stresspunten van het trouwen geven dus aan dat trouwen een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven is. Maar laten we vooral niet vergeten dat het ook een hele leuke aangelegenheid is! Jullie liefde voor elkaar wordt bezegeld met misschien wel de mooiste dag van je leven en wellicht ook nog een knalfeest om deze dag af te sluiten. Laat stress dus vooral alle voorpret en het geluk op de dag zelf niet verpesten!

Afvallen van de stress

Het is normaal dat de stress toeneemt naarmate de grote dag  dichterbij komt. Spanning kan leuk zijn, denk maar eens aan de kriebels in je buik wanneer je denkt aan je jurk, het jawoord of het diner. Zo lang je met plezier aan je huwelijksdag denkt is het goed. Het wordt wat anders als je het niet meer ziet zitten, in paniek raakt, ziek wordt van de stress of je gaat afreageren op de mensen om je heen. In zo’n geval kan het helpen om te denken aan de redenen waarom je ook al weer gaat trouwen en alle positieve dingen omtrent je bruiloft op te noemen.

Stress kan er ook voor zorgen dat je in één keer een heleboel afvalt. Dat je een paar pondjes afvalt door alle drukte en bijkomende zenuwen is niet erg, maar zorg wel dat het er niet ongezond veel worden. Wanneer je wilt afvallen is het niet verstandig de stress je nieuwe gewicht te laten bepalen. Kies voor een verantwoord afvalprogramma en een gecontroleerd trainingsprogramma in samenwerking met goede professionele begeleiding.

Tips om stress te voorkomen
  • Een goede planning en voorbereiding is het halve werk. Een uitgebreide checklist vind je op elders op deze site.
  • Zorg voor een goede tijdplanning voor de trouwdag en zorg daarbij dat de onderdelen van de bruiloft elkaar niet te strak opvolgen. Er wil nog wel eens wat uitlopen en het zou zonde zijn als je bijvoorbeeld het diner om die reden moet ‘afraffelen’.
  • Delegeren is het toverwoord. Zet vrienden en familie in die je kunnen helpen. Probeer je ouders en schoonouders wel te ontzien, zij scoren zelf namelijk 30 punten op de eerder aangehaalde stress-beoordelingsschaal.
  • Houd tijdens de voorbereidingen voor een kladblokje binnen handbereik. Als je midden in de nacht opeens weet welke decoratieslingers of bedankjes je wil, is het handig dit meteen op te schrijven, zodat je met een gerust hart verder kunt slapen.
  • Zorg dat je fysiek in orde bent en voldoende conditie hebt. Je zal merken dat je tijdens de vaak lange huwelijksdag bijna een marathon loopt! Voorkom in ieder geval dat je je feest op een stoel moet doorbrengen vanwege vermoeidheid.
  • Zorg voor voldoende slaap in de dagen voorafgaand aan de bruiloft. Dus geen geren en gevlieg meer in de laatste week!
  • Drink voldoende in de aanloop naar de huwelijksdag. Niet alleen voorkomt dat een hongergevoel, het is ook goed voor je huid!
  • Zet jezelf niet te veel onder druk door teveel af te willen vallen. Je gaat tenslotte met iemand trouwen die je al mooi vond, ook met die paar pondjes meer!

Goede voornemens

Het voornemen om af te vallen is snel gemaakt, maar wat als het niet lukt? Ga er niet automatisch van uit dat je wel even een aantal kilo afvalt met het oog op de grote dag. Stel dat je er bij het aanschaffen van de bruidsjurk al vanuit ging dat je zou afvallen en dit uiteindelijk niet lukt. Wat dan? Bedenk dat het innemen van een japon veel minder werk is dan de naden van de japon te moeten uitleggen of het bijna onmogelijke proberen: de jurk een maatje groter te maken. Vraag advies in een gerenommeerde bruidsmodewinkel, zij hebben een goed inzicht in dit soort problematiek en wellicht ook handige tips.

TIP: In plaats van afvallen kun je ook mooie en subtiel corrigerende lingerie aanschaffen.

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *