Man making proposal with the ring to his girlfriend. Put ring on hand

De verloving: van vroeger naar nu

Volgens Wikipedia staat verloven voor: “het wederzijds geven van een trouwbelofte. De verloving geeft geen rechtsvordering tot het aangaan van het huwelijk, noch tot schadevergoeding wegens niet-vervulling van de belofte. De verloving zelf is dan ook een informele gebeurtenis, waarvoor geen officiële handelingen zijn vereist.”

De periode waarin een koppel toewerkt naar een huwelijk noemt men de verlovingsperiode. In Nederland en België vindt in die periode de verplichte ondertrouw (huwelijkaangifte) plaats.

Als je wilt trouwen, moet je dat namelijk officieel kenbaar maken. Dat doe je door op het gemeentehuis in je woonplaats aangifte van jullie aanstaande huwelijk te doen. Dat heet in ‘ondertrouw gaan’. Tijdens de ondertrouw wordt de procedure van het officiële gedeelte van de huwelijksvoltrekking doorgesproken en wordt gecontroleerd of jullie aan de wettelijke voorwaarden voldoen om te kunnen trouwen.

De verloving

Oorspronkelijk was de verloving bedoeld om publiekelijk aan te geven dat men van plan was te gaan trouwen. De trouwdatum hoefde niet noodzakelijk al bekend te zijn.

Er was en is officieel geen minimum- of maximumperiode voor een verloving. Meestal duurt hij zo lang als nodig is om de bruiloft te regelen en dat verschilt van persoon tot persoon. Ben je van plan een grootse bruiloft te gaan vieren, dan zal je meer tijd nodig hebben om alles te regelen dan dat je alles met een klein groepje en zonder veel poespas wil vieren.

Hoe ging het vroeger?

In vroegere dagen bestond een verloving uit het roven van de bruid. Midden in de nacht werd de bruid door de toekomstige bruidegom en zijn ‘groomsmen’ uit haar bed geroofd en was zij opeens ‘verloofd’. Of ‘ze nu wilde of niet.
Het gebeurde ook wel dat alles in goed onderling overleg geregeld werd. Met dien verstande dat de mening van de toekomstige bruid helaas niet gevraagd werd. De vader van de bruid en de vader van de bruidegom gingen om de tafel zitten om te kijken en beslisten onderling wat een goede ruil was, bijvoorbeeld dat vader A  zijn zoon in bracht en vader B zijn dochter (die in die tijd minder waard was dan een zoon), een koe, een aantal hectares hectare land en de kosten van de bruiloft. Een huwelijk werd dus meestal niet uit liefde gesloten, maar was vooral een zakelijke overeenkomst.

Hoe hoort het nu volgens de etiquette?

Volgens de etiquette hoort de man eerst naar de ouders van zijn vriendin te gaan, zelfs nog vóór hij haar zelf een aanzoek. Maar tegenwoordig vinden de meeste mannen dat onzin en wachten eerst het ja-woord op hun aanzoek af voordat zij naar de ouders van de aanstaande bruid gaan. En -sterker nog- er zijn ook steeds meer vrouwen, die een aanzoek doen. De logische vraag komt dan op: wie gaat dan de ouders om toestemming vragen en aan wiens ouders vraag je het? Of laat je dat dan maar achterwege?

Maar, uitgaande van het klassieke scenario dat de man het aanzoek heeft gedaan en daar ‘ja’ op is gezegd, gaat hij vervolgens haar vader om haar hand en haar moeder om goedkeuring vragen. Gaat dat allemaal volgens plan, dan ben je verloofd.

Volgens de traditie volgt er nu een verlovingsfeest, dat wordt gevierd bij de ouders van de bruid thuis. Dat is het perfecte moment voor de wederzijdse ouders om elkaar te leren kennen. Het aanstaande bruidspaar mag zich vanaf nu ook in het openbaar als ‘stel’ presenteren.

Datum prikken

Tijdens de verloving is één van de eerste dingen die moet gebeuren een datum voor de huwelijksdag prikken! Aangezien het huwelijk vaak bol staat van de tradities, is het leuk om de trouwdatum ook een extra symbolische betekenis te geven. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de dag dat jullie elkaar hebben leren kennen of een datum waar jullie geluksgetal in zit.

Verlovingsringen

Soms gaat de verloving gepaard met het uitwisselen van verlovingsringen. De verlovingsring wordt gewoonlijk aan de ringvinger gedragen, aan de rechterhand bij katholieken en aan de linkerhand bij niet-katholieken.

Afhankelijk van het beschikbare budget wordt de ring tijdens het huwelijk naar de andere hand (bij katholieken van de rechter- naar de linkerhand en bij niet-katholieken van de linker- naar de rechterhand) verplaatst of wordt vervangen door een gloednieuwe trouwring.

Wat doe je verder tijdens de verloving?

De verlovingsperiode was vroeger een soort proeftijd waarin de verloofden elkaar beter konden leren kennen. Tegenwoordig kennen de meeste stellen elkaar al goed kennen of wonen zelfs al enige tijd samen. Dan is er eigenlijk maar één verplichting: in ondertrouw gaan. Verder kun je deze periode gebruiken om te sparen voor en je voor te bereiden op de grote dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *