Er is heel wat geschreven over de manier waarop een huwelijksdag gevierd kan worden. En toch lees je nog steeds dingen die je nog níet wist!

Waarom doen ze dat op hun huwelijksdag?

Trouwen is door de eeuwen heen een populair onderwerp om over te schrijven én om over te lezen.

Er is dan ook heel wat over bekend over de diverse manieren om een huwelijksdag te vieren. Maar toch lees je af en toe nog dingen die je niet wist. En die wél leuk zijn om te weten. En waar je soms zelfs wat van leert!

Zo deden zij het:
 • De meeste bruiden zich enigszins beschaamd voelen om bij een tweede huwelijk een lange cadeaulijst op te stellen? Zo niet upperdiva Liza Minelli. Voor haar 4e huwelijk liet zij maar liefst 398 cadeaus van Tiffany & Co registrereren, waaronder 12 zilveren schalen en heel wat kristal!
 • ‘Pretty Woman’ Julia Roberts haar ja-woord gaf tijdens een midzomer ceremonie? Om klokslag 0.00 uur stapten bruid en bruidegom hiervoor in een ring van roze rozenblaadjes op de ranch van de actrice in Taos, Nieuw Mexico.
Zo doen ze het daar:
 • In Tsjechië wordt op de huwelijksdag met erwten gegooid in plaats van rijst.
 • In India spelen bloemen een grote rol tijdens een bruiloft. Een traditie die generatie op generatie wordt doorgegeven is dat de broer van de bruidegom na de huwelijksceremonie bloemblaadjes over het kersverse bruidspaar strooit om het kwaad te weren.
 • In Zwitserland was het lange tijd gebruikelijk om de bloemenkrans die de bruid tijdens de huwelijksplechtigheid droeg, na het jawoord in brand te laten steken door de ceremoniemeester. Het werd beschouwd als een teken van geluk als de krans snel verbrand was.
Zo was het toen:
 • Vroeger werden in veel culturen de handen van de bruid en de bruidegom letterlijk aan elkaar gebonden. Zo lieten ze zien dat ze toegewijd waren aan hun huwelijk. Daar komt de uitspraak ‘Tying the Knot’ vandaan.
 • De gewoonte om blikken achter de trouwauto te binden heeft twee redenen: het zou boze geesten verjagen én het maakt gewoon lekker veel lawaai waardoor je aandacht trekt.
 • De reden dat de bruid aan de linkerkant van de bruidegom staat, stamt uit de tijd van ridders en zwaarden. Haar aanstaande man kon zo makkelijk zijn zwaard grijpen om haar te verdedigen tegen andere mannen die ook met haar wilden trouwen.
 • Onze tegenwoordige receptie stamt uit de tijd dat men geloofde dat het geluk bracht om bruid en bruidegom aan te raken. Om iedereen in de gelegenheid te stellen dit geluk te beproeven werd er een rij geformeerd.
Waarom doen ze dat?
 • Er zijn bruidsparen die na het aansnijden elkaar bruidstaart in het gezicht smeren. Maar het is eigenlijk helemaal niet zo elegant om taart in elkaars gezicht te gooien. En om meerdere redenen ook niet logisch! De bruidstaart is immers het symbool om voor altijd elkaar te zorgen, elkaar te voeden en elkaar ervan te verzekeren dat het jullie aan niets zal ontbreken.
Dit kan je beter doen:
 • Als je met je kersverse echtgenoot een toost uitbrengt op je huwelijksdag, dan is het aan te raden om de glazen, die je daarvoor gebruikt daarna kapot te gooien. Dat zou geluk brengen.
 • Is het één of twee dagen voor je trouwdag volle maan dat zul je een lang en gelukkig huwelijksleven tegemoet zien. Het betekent ongeluk als je trouwt tijdens krimpende maan: dit staat voor het verdwijnen, inkrimpen, van je huwelijksgeluk. Beter is het om te trouwen bij wassende maan: je huwelijksgeluk zal groeien.
 • Als je trouwt terwijl de kleine wijzer van de klok omhoog gaat (dus tot twaalf uur) dan brengt dat geluk. Houdt daar dus rekening mee bij je dagindeling als je hierin gelooft.
 • Als de bruid met haar rechtervoet eerst de kerk binnenstapt, verzekert zij zich van geluk. Even opletten dus op je huwelijksdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *