Wat wordt er als genodigde op een bruiloft van je verwacht? En wat mag/moet je wel en wat kun je beter niet doen? We geven wat tips.

Wat moet je wel en niet doen als genodigde?

Magazines, websites, blogs, overal staat het bomvol met handige tips en adviezen voor bruidsparen. En terecht! Een bruidspaar kan alle hulp gebruiken bij de organisatie van hun huwelijksdag want vergis je niet, het heeft nogal wat voeten in de aarde voordat de mooiste dag van je leven geregeld is.

En toch zijn er ook aan andere personen dan het bruidspaar heel wat tips te geven, namelijk de genodigden. Hoe vaak zie je mensen op een bruiloft doelloos rond dwalen? Niet echt wetende wat hen als genodigde te doen staat of wat er van hen verwacht wordt.

Een misstap zit dan in een klein hoekje. Daarom hieronder een opsomming van de belangrijkste do’s en dont’s speciaal voor bruiloftgasten.

Do’s

R.S.V.P. zo spoedig mogelijk

Als genodigde kun je een bruidspaar niet blijer maken dan direct zodra de uitnodiging op de mat valt, te reageren. Jouw aan- of afwezigheid is zeer belangrijk voor een bruidspaar en je geeft ze hiermee de gelegenheid om afspraken met hun leveranciers zo snel mogelijk definitief vast te leggen. Kun je om wat voor reden dan ook helaas niet in gaan op hun uitnodiging, laat dan ook dit dan zo snel mogelijk weten. Hiermee geef je het bruidspaar weer de gelegenheid om eventueel andere mensen uit te nodigen.

Wees op tijd

Je hebt in de aanloop naar de huwelijksdag netjes op tijd het bruidspaar laten weten dat je maar wat graag van de partij bent. Zorg dan ook dat je die desbetreffende dag op tijd bent. Kom nooit, maar dan ook nooit, te laat op een bruiloft!

Moet je een stukje rijden? Houd altijd rekening met files, verkeersopstopping, omleidingen of het überhaupt vinden van een parkeerplekje. Liever een half uur te vroeg dan 5 minuten te laat. Mocht je ondanks al je goede voorbereidingen en inspanningen toch te laat zijn, wacht dan stilletjes op het juiste moment om aan te schuiven of binnen te lopen.

Of roep de hulp van de weddingplanner of ceremoniemeester in, deze kan je eventueel helpen om snel een plekje te zoeken. En neem op dat moment dan ook zonder morren genoegen met een plekje achteraan. Het laatste wat je wilt is aandacht trekken terwijl de ceremonie al in volle gang is.

Zijn de deuren van de zaal dicht? Ga alsjeblieft, hoe verleidelijk ook, niet kloppen op de deur. Stel je voor dat je net op de deur staat te kloppen terwijl het bruidspaar op het punt staat om elkaar het ja-woord te geven…

Schrijf in het gastenboek

Je was keurig op tijd, het is een prachtige bruiloft en je geniet met volle teugen. En ineens ligt of staat daar een gastenboek. Jeetje, wat een ramp! Je hebt altijd gebrek aan inspiratie als er zo’n ding voor je neus staat. En toch is het je plicht als bruiloftsgast om jouw bijdrage te leveren aan het gastenboek.

Het getuigt van weinig respect richting het bruidspaar als jij, en met jou vaak nog vele andere aanwezigen, het gastenboek aan je voorbij laten gaan. Het bruidspaar heeft duidelijk de tijd en de moeite genomen om een mooi gastenboek uit te zoeken en daarnaast hebben zij er ook geld aan uitgegeven. Dus neem even een paar minuten de tijd om het bruidspaar iets leuks of geks toe te dichten of ze op z’n minst het beste te wensen.

Staat er een rij bij het gastenboek? Dat is geen excuus. Het is een kleine moeite om later op de dag nog even terug te lopen naar het gastenboek om alsnog wat leuks toe te voegen.

Dont’s

Witte kleding dragen

Velen van jullie zullen het niet geloven maar het gebeurt echt nog steeds. Gasten  die witte kleding dragen naar een bruiloft. Als er niet specifiek door het bruidspaar gevraagd is om witte kleding te dragen, is het echt ‘not done’ om wit aan te trekken. Dit voorrecht is echt alleen weggelegd voor de bruid.

Vergeten je mobiele telefoon uit te zetten

Het toppunt van onbeleefdheid is om met jouw inkomende telefoontjes, iemands speciale moment te verstoren. Zet hem uit! Heus, je kunt echt wel een paar uur zonder.

Fotograferen met flits tijdens de ceremonie

Tegenwoordig hebben we allemaal standaard een camera op zak. En hoe leuk het op dat moment ook lijkt om even een plaatje te schieten van het bruidspaar tijdens de ceremonie, niet doen! En maak helemaal geen gebruik van een flitser. Het kan als zeer storend worden ervaren als er continue klikjes of flitsen uit alle hoeken van de zaal komen. Zeker als er al een professionele fotograaf rondloopt die betaald wordt door het bruidspaar om foto’s te maken.

Drinken en rijden

De officiёle gedeeltes zitten erop. Het is tijd om gezellig te dansen, te feesten en te drinken. Toch kun je dat laatste beter met mate  doen. Niets is zo gênant als dronken op de foto of lallend op de trouwvideo te staan. En een absolute no-no is natuurlijk als je daarna ook nog achter het stuur kruipt. Zorg voor een BOB of laat een taxi voorrijden, zodat je zonder kleerscheuren thuis komt en geen domper bent op de feestvreugde.

Kortom, laat op deze ene, zo speciale dag het geluk van het bruidspaar voor op staan. En dat is echt zo moeilijk. Met een beetje gezond verstand en door gewoon een beetje beleefd te zijn, ben je al een heel eind. Niet alleen het bruidspaar, maar ook jij zult dan een onvergetelijke dag hebben, zonder een gênante misstap!

Wedding Planet

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Dit is geen spam! *